Bilim ve teknolojideki gelişmelerin tıp alanındaki yansımaları, her gecen gun yeni bir teşhis ve tedavi yontemi olarak karşımıza cıkıyor. Yakın bir gecmişe kadar cerrahi operasyonların acık mı yoksa kapalı mı yapılacağı uzerinde tartışırken bugun artık kapalı cerrahilerin laparoskopik mi robotik mi olacağından bahsediyoruz.
Laparoskopik cerrahi, gunumuzde en sık uygulanan cerrahi yontemdir. Temelde endoskopik, yani optik bir aygıt kullanılarak goruntuleme yapılan bir cerrahi turudur. Karın ici organların goruntulenerek ameliyat edilmesini sağlayan bu teknik, laparoskopi olarak adlandırılır.
Bu yontemle, gobek deliğinden 5 ila 10 mm capında bir kesi yapılarak buradan bir kamera yerleştirilir.
Karın ici karbondioksit gazı verilerek şişirilir ve goruş alanı acılır. Boylece karın ici organların tamamı gorulerek operasyonun seyrine karar verilir.
Bundan sonra karnın yanlarından, uygun yerlerden ve uygun buyuklukte (2-5 mm) acılan 2-3 kesiden yardımcı aletler gonderilerek ameliyat gercekleştirilir.
Cok uzun yıllardır 2 boyutlu goruntuleme sağlayan kameralarla gercekleştirilen laparoskopik cerrahi, bugun artık 3 boyutlu goruntuleme imkanı veren kameralar sayesinde cok daha kolay gercekleştiriliyor ve cok daha başarılı sonuclar veriyor. Karın icinde yer alan tum organların hastalıklarında teşhis ve tedavileri icin yapılan ameliyatlarda kullanılabilen 3D Laparoskopi yontemi, ozellikle iyi huylu jinekolojik hastalıklar icin yapılan ameliyatlarda da kullanılıyor.
Hangi Jinekolojik Ameliyatlarda Uygulanabilir?
Jinekolojik ameliyatların hemen hemen tamamında 3D Laparoskopi Yontemi uygulanabilir. Yumurtalık kistleri, miyomlar, cikolata kisti, rahim alınması gibi iyi huylu jinekolojik hastalıkların yanı sıra, rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, erken evre yumurtalık kanseri ve lenf bezlerinin temizlenmesi gibi kanserle ilgili daha ileri seviye ameliyatlarda da bu yontem kullanılabilir.
Gunumuz şartlarında sadece yumurtalık kanserinin ileri evrelerinde Laparoskopik Cerrahi uygulaması tercih edilmez. Cunku cok ilerlemiş olgularda kanser, karın icinde cok fazla organa yayılmış olabilir ve Laparoskopi yontemiyle yayılım alanının tamamını gormek mumkun olmayabilir.
Avantajları
Tum hastalıklarda olduğu gibi, jinekolojik hastalıkların tedavilerinde de 3 boyutlu Laparoskopi'nin hastalar acısından cok sayıda avantajları vardır.
Kesilerin son derece kucuk olması ve buna bağlı olarak ameliyat yaralarının daha hızlı iyileşmesi en onemli avantajıdır.
Hastalar ameliyattan bir gun sonra ayağa kalkıp normal beslenmeye başlayabilir, 1-2 gun sonra ise normal yaşantılarına, işlerine donebilirler.
Goruntunun 3 boyutlu olması sayesinde dokular ve organlar derinlik hissinin olması nedeniyle cok daha detaylı goruntulenebilir ve bu, cerraha cok daha rahat bir calışma imkanı verir.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Jinekolojide 3 boyutlu (3d) laparoskopi
Sağlık0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Jinekolojide 3 boyutlu (3d) laparoskopi