Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e İtaat İle İlgili Hadisler
(1) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Herkim bana itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur ve herkim de bana isyan ederse, Allah’a isyan etmiş olur!”
İbni Mace 3, Buhari 2766
(2) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Herkim bizim şu işimizde ondan olmayan bir şeyi ihdas ederse o merduddur!”
Buhari 2492, Muslim 1718/18, Ebu Davud 4606, İbni Mace 14
(3) Abdullah ibni Mes’ud (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Sizi Allah’a yaklaştırıcı ve ateşten uzaklaştırıcı hicbir şeyi terketmedim, onların hepsini size emrettim ve sizi Allah’tan uzaklaştırıcı, ateşe yaklaştırıcı hicbir şeyi terketmedim, onların hepsini size yasakladım!”
Begavi 4111, Beyhaki 13443
(4) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Size ne emrettimse onu alınız ve sizi neyden nehyettimse ondan vazgeciniz!”
İbni Mace 1
(5) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Ummetimin hepsi cennete girecektir ancak imtina edenler giremeyecektir!”
Sahabeler:
−Ya Rasulallah! İmtina edenler kimlerdir? diye sordular.
−“Herkim bana itaat ederse, cennete girecektir. Herkim de bana asi olursa, o da imtina etmiş olur!”
Buhari 7143
(6) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Size iki şey bıraktım. Bunlara sımsıkı sarıldığınız muddetce asla dalalete duşmezsiniz:
1) Allah’ın Kitabı ve
2) Benim sunnetimdir.”
Malik 2/899, HÂkim 319, Beyhaki 10/114
(7) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Sizler, sizi bırakıp mukellef etmediğim hususlarda beni kendi halime bırakınız! Sizden evvelki ummetler ancak soru sormaları ve Nebilerine karşı ihtilafları sebebiyle helak olmuşlardır! Ben sizleri bir şeyden nehyettiğim zaman ondan sakınınız! Sizlere bir şey emrettiğim zaman da emrimi tutunuz! Gucunuzun yettiği kadar onu yerine getiriniz!”
Buhari 7151, Muslim 1337/412, İbni Mace 2, Tirmizi 2819
(8) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hutbe okuduğu zaman gozleri kızarır, sesi yukselir ve ofkesi şiddetlenirdi. Şehadet parmağı ile onun yanındaki orta parmağını birleştirir ve şoyle buyururdu:
“Kıyamet gunu ile ben, bunlar gibi gonderildim. Bundan sonra işlerin en hayırlısı Allah’ın Kitabı’dır. Yolların en hayırlısı Muhammed’in yoludur. İşlerin en şerlisi sonradan uydurulanlardır ve her bid’at sapıklıktır!”
İbni Mace 45
(9) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Benim halim, bir ateş yakan kimse gibidir ki; ateş, etrafını aydınlattığı zaman kucuk kelebekler ve hayvanlar ateşin icine duşmeye başlarlar. O kimse bu hayvanları ateşe duşmelerinden menetmeye başlar. Fakat hayvanlar o zata galebe edip duşuncesizce ve suratle ateşe duşerler. İşte bu benimle sizin meselinizdir. Ben sizin izar ve bellerinizden ateşe girmeyesiniz diye tutuyorum. Sizler ise, bana galebe edip duşuncesizce ve tedbirsiz olarak suratle ateşe duşuyorsunuz.”
Muslim 2284/18, Buhari 6410
(10) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Bir kere, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) uyurken yanına bir takım melekler geldi ve:
−Bu dostunuzun yuksek bir sıfatı vardır. Haydi, siz de bunun yuksek mevkiini bir ornekle temsil ediniz, dediler.
Bunun uzerine melekler:
−Bu zatın benzeri, şu kimsenin misali gibidir ki; o kimse yeni bir ev yaptırır, o evde bir ziyafet yemeği tertip eder ve bu ziyafete insanları davet etmek icin bir davetci gonderir. Bu davetcinin davetine kim icabet ederse, o eve girer ve ziyafet yemeğinden yer. Her kimde davetcinin davetine icabet etmezse o eve giremez ve ziyafet yemeklerini de yiyemez!
Bunun uzerine melekler kendi aralarında temsili şoyle izah ettiler:
−O ev cennettir, davetci de Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’dir. Herkim Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e itaat ederse, Allah’a itaat etmiştir. Herkim de Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e asi olursa Allah’a asi olmuştur! Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) insanların arasını itaat ve isyan şiarını bildirip iman edenlerle inkÂr edenleri ayırt etmiştir.”
Buhari 7114
(11) Ebu Musa el-Eş’ari (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Benim meselim (yani benzerim) ve beni kendisiyle size Allah’ın Nebi gonderdiği şeyin meseli, ancak şu adamın benzeri gibidir ki, o kavmine geldi de:
−Ey kavmim! Ben şurada iki gozumle bir ordu gordum. Goruyorsunuz, ben cıplak bir nezirim. Hemen kurtulmaya, hemen kacmaya bakınız der. Bu haber uzerine kavminden bir taife ona itaat ederek butun gece vakar ve haysiyetle yurumuş ve kacıp kurtulmuşlardır. Kavminden bir kısmı da onu yalanlamışlar da yerlerinde kalmışlardır. Bunun uzerine sabahleyin ansızın ordu onları basıp helak etmiş ve koklerini kazımıştır. İşte bu, bana itaat eden ve benim getirdiğime uyan kimse ile bana asi olan ve benim getirmiş olduğum hakkı yalanlayan kimsenin meselidir.”
Buhari 7146, Muslim 2283/16
(12) Abdullah ibni Amr (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Ben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den işittiğim ve ezberlemeyi istediğim her şeyi yazıyordum.
Kureyş kavmi beni yazmaktan nehyettiler ve dediler ki:
−İşittiğin her şeyi yazacak mısın? HÂlbuki Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de insandır, ofkeli anında da, neşeli anında da konuştuğu olur. Ben de bunun uzerine yazmayı bir muddet durdurdum, bunu Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e soyledim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) parmağı ile ağzına işaret etti ve şoyle buyurdu:
−“Ey Abdullah Yaz! Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki bu ağızdan hakikat olmayan bir şey cıkmaz!”
Ebu Davud 3646
(13) El-Mikdam bin Ma’di Yekribe (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Suslu tahtına yaslanmış adama benim hadislerimden birisi okunur da, o kişinin vaziyetini hic bozmadan:
−Bizlerle sizler arasında Allah-u TeÂlÂ’nın Kitabı vardır. Allah-u TeÂlÂ’nın Kitabında helal olarak bulduğumuz her şeyi helal sayıyoruz, haram olarak bulduğumuz her şeyi de haram kabul ediyoruz diyebilme zamanı yaklaşmıştır. Dikkat! Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in haram kıldığı şey, Allah’ın haram kıldığı şey gibidir!”
İbni Mace 12, Tirmizi 2801
(14) El-Mikdam bin Ma’di Yekribe (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Dikkat! Bana Kur’an verildi, Kur’an’la beraber O’nun bir benzeri daha (hadisler) verildi. Dikkat! Yakında midesi tok, rahat koltuğunda oturan bir kimse şoyle der:
−Şu Kur’an’a sımsıkı sarılın! O’nda helal olarak bulduğunuzu helal sayın! Haram olarak bulduğunuzu da haram sayın! Dikkat! Size ehli eşeklerin eti helal değildir! Yırtıcı hayvanlardan kopek dişi olanların eti helal değildir! Kendileri ile aranızda anlaşma bulunan kimselerin yitirdiklerini almanız size helal değildir! Ancak sahibinin ona ihtiyacı yoksa o zaman helal olur. Bir kimse bir kavme misafir olarak inerse onu ağırlamaları gerekir. Eğer onu ağırlamazlarsa o şahsın onları takip ederek ağırlamayana misilleme olarak cezalandırma, misafir etmeme hakkı vardır!”
Ebu Davud 4604, Beyhaki 9/332
(15) Irbad bin SÂriye (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir gun sabah namazını muteakip bize son derece tesirli bir va’z irad etti. Bu va’zın tesirinden gozler yaşla ve kalpler korku ile dolmuştu.
Ashab’tan bir adam:
−Kuşkusuz bu, vedalaşan kişinin oğutleridir! O halde ya Rasulallah! Bize neyi tavsiye buyurursunuz? dedi.
−“Allah’a takvalı olmanızı ve idareciniz Habeşistanlı bir kole bile olsa dinleyip itaat etmeyi size tavsiye ederim. Benden sonra bircok ihtilaflar goreceksiniz! Sonradan uydurma işlerden onemle sakınınız, cunku bunlar dalalettir! İcinizden herkim bunlara ulaşırsa benim sunnetime ve hidayet uzere olan Hulefai Raşidin’in yoluna sımsıkı sarılsın! Bu yolda dişlerinizi sıkınız!”
Ahmed 4/126, Darimi 16, Begavi 205, İbni Mace 42, Beyhaki 10/114, Taberani 1/78, HÂkim 1/96, Tirmizi 2815, Ebu Davud 4607
(16) Ubeydullah bin Ebu Rafi’den, o da babasından şoyle dedi:
“Sizden biriniz koltuğunda oturmuş, benim emrimden bir emir veya nehyettiğim şeylerden bir nehiy geldiğinde sakın Biz Allah’ın kitabında bulduğumuza uyarız, başkasını bilmeyiz demesin!”
Ebu Davud 4605, İbni Mace 13, Tirmizi 2800, HÂkim 1/108, Beyhaki 625, İbni Hibban 13, Ahmed 6/8, Humeydi 551, Begavi Şerhu’s-Sunne 1/200
(17) Ebu’d-Derda (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“...Allah’a yemin ederim ki, ben sizleri gecesi ve gunduzu apaydın olması bakımından eşit olan tertemiz gonullere sahip olarak bıraktım.”
Ebu’d-Derda (Radiyallahu Anh) diyor ki:
Vallahi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) doğru soyledi. Vallahi gecesi ve gunduzu aydınlık olması bakımından eşit olan tertemiz gonullere sahip olarak bizi bıraktı.
İbni Mace 5
(18) Ebu Musa el-Eş’ari (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Siz sevap kazanmak icin aracı olunuz, ancak Allah, Nebisi’nin dilinden dilediği hukmu verecektir.”
Tirmizi 2811
(19) Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Size Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den hadis okunduğu zaman O’nun hadisinin hakka, hidayete ve takvaya en uygun soz olduğuna inanın!”
İbni Mace 20
(20) Ebu Katade (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i bu minder uzerinde iken işittim şoyle dedi:
“Benden cok hadis rivayet etmekten kacının! Herkim benim uzerimde bir şey soylemek isterse hak veya doğru soylesin! Kim benim soylemediğim sozu bana isnad edip soylerse, cehennemdeki oturma yerine hazırlansın!”
İbni Mace 35, Muslim 14, Tirmizi 2796, Darimi 244
(21) Semure bin Cundub (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Kim yalan olduğunu bilerek bir hadisi benden rivayet ederse iki yalancıdan birisi de odur!”
İbni Mace 39, Tirmizi 2799
(22) Abdullah bin Mugaffel (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Yeğenim yanında otururken sapanla fiske taşı attı. Onu taş atmaktan menettim ve dedim ki:
−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Sapanla fiske taşı atmayı yasakladı ve sapanla atılan taş ile av avlanmaz, duşman da yaralanmaz ve oldurulmez! Muhakkak o diş kırar, goz cıkarır’ buyurdu.
Yeğenim tekrar taş atınca ona:
−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in sapanla taş atmayı yasakladığına dair hadis okuyorum, sen yine taş atmaya devam ediyorsun. Artık bundan sonra ebediyen seninle konuşmayacağım dedi.”
İbni Mace 17
(23) Abdullah bin Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Mescide gitmek icin sizden izin istedikleri zaman kadınlarınızı mescidlerden men etmeyiniz!”
RÂvi Salim bin Abdullah dedi ki:
−Bilal bin Abdullah bin Omer ‘Vallahi biz kadınları muhakkak men ederiz’ dedi. Bunun uzerine Abdullah ona dondu ve cok kotu bir tarzda sovdu, onun boyle sovduğunu kendisinden hic işitmemiştim.
Sonra şunu soyledi:
−Ben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den haber veriyorum, hÂlbuki sen, vallahi biz onları muhakkak menederiz, diyorsun.
Muslim 442/135, İbni Mace 16
(24) Kabisa (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Ubade bin Samit (Radiyallahu Anh), Muaviye’ye
−Ben sana Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in hadisini okuyorum, sen bana şahsi goruşunu anlatıyorsun. Andolsun eğer, Allah-u TeÂl beni bu savaştan sağ cıkarırsa, senin hÂkimiyetin altındaki bolgede seninle oturmayacağım! dedi.”
İbni Mace 18
(25) Ebu Seleme (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) bir adama dedi ki:
−Ey yeğenim! Ben sana Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den hadis rivayet ettiğim zaman sen ona karşılık olarak darbı meselleri anlatma!”
İbni Mace 22
(26) Ebu Cafer (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma), Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den bir hadis işittiği zaman o hadisi işittiği gibi aynen tutardı. Onda ifrat ve tefritte bulunmazdı.”
İbni Mace 4
(27) Fudale bin Ubeyd (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Ben onderinizim ve bana iman edip İslam’a uyup da hicret edene cennetin kenarından ve ortasından birer ev verileceğine kefilim. Yine ben, bana inanıp benim yolumdan gidip Allah yolunda cihad edene cennetin kenarından bir ev verileceğine kefilim. Kim bu şekilde yaparsa elde etmedik bir hayır, sakınmadık bir şer bırakmamış olur. Nerede olsa gideceği yer cennettir.”
Nesei 3119
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Peygamberler, Evliyalar ve Sahabeler
- Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e İtaat İle İlgili Hadisler