.:..:.. SEVDE BİNTİ ZEM'A ..:..:..
Hz. Sevde, amcasının oğlu Sekran bin Amir ile ilk evliliğini yapmıştı. İslÂmiyetin geldiği ilk yıllarda; kocası Sekran ile iman ederek musluman oldular. Bu sırada Mekkeli muşriklerin muslumanlara yaptıkları, akıllara durgunluk verecek eza ve cefalar dayanılmaz hÂlde idi. Bunun uzerine Peygamberimiz muslumanların Habeşistan'a hicretine izin vermişlerdi.
Hz. Sevde; kocası Sekran ile birlikte Habeşistan'a hicret etti. Daha sonra Habeşistan'dan Mekke'ye donduler. Hz. Sekran Mekke'ye donuşunden kısa bir muddet sonra vefat etti.
Oleceğime işarettir
Hz. Sevde, kocası Hz. Sekran'ın vefatından once şoyle bir ruya gormuştu: Ruyada Peygamberimiz mubarek ellerini Sevde'nin omuzuna koymuşlardı. Hz. Sevde de gorduğu bu ruyasını, kocası Hz. Sekran'a anlatmıştı. Ruyayı dinleyen Sekran dedi ki:
- Ey Sevde, sen gercekten boyle bir ruya gordunse, bu benim mutlaka oleceğime, senin de Peygamber efendimizle evleneceğine bir işarettir.
Hz. Sevde birkac gun sonra başka bir ruya daha gordu. Ruyasında, kendisini bir yastığa yaslanmış, gokyuzunden inen Ay da, başının etrafında donmuştu.
Hz. Sevde; gorduğu bu guzel ruyasını da kocası Hz. Sekran'a anlattı. Sekran bu ruyayı da dinledi ve şoyle dedi:
- Ey Sevde! Bil ki, artık benim olumum yaklaşmıştır. Ben oyle inanıyorum ki; benim olumumden sonra mutlaka evleneceksin.
Gercekten de Hz. Sekran bu ruyadan birkac gun sonra vefat etti.
Hz. Sevde, kocası Hz. Sekran'ın vefatında 50 yaşlarında idi. Onun imanındaki sadakatı, butun zorluklara rağmen İslÂm dininden donmemesi, bu yolda başını ortaya koyması, Peygamberimiz uzerinde cok derin bir tesir bırakmıştı.
Hz. Sevde, kocasının vefatı ile cok uzuldu, sanki kolu kanadı kırılmış gibiydi. Hicbir sahabînin uzulmesine ve kalbinin kırılmasına dayanamayan Peygamberimiz, yaşlı ve dul olan Hz. Sevde'ye evlilik teklif etti. O ise bunu sevinerek kabul etti. Boylece uzuntusu ve kederi gitmiş, onun yerine yaratılmışların en şereflisine eş olma saadeti gelmişti.
Evliliklerim izinle olmuştur
Peygamber efendimiz evlenmelerinin hepsini; Allahu teÂlÂnın emri ile yapmıştır. Bunlar dinî, siyasî veya merhamet ve ihsan ederek yapılan evlenmelerdir. Nitekim Hz. Sevde ile olan evlenme de boyledir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Butun zevcelerimle evliliklerim ve kızlarımı evlendirmem, hepsi Cebrail'in Allahu teÂlÂdan getirdiği izinle olmuştur.)
Hz. Sevde iman edip musluman olduğu zaman, babası Zem'a ile kardeşi Abdullah henuz İslÂm Dinini kabul etmemişlerdi. Onun İslÂmiyetten aldığı guzel ahlÂkı, edebi ve terbiyesi; cevresi uzerinde cok buyuk tesir yapmıştı. Onlara devamlı hareket ve sozleriyle İslÂmiyetin ustunluk ve buyukluğunu anlatırdı.
Hz. Sevde'nin, Peygamberimiz ile evlenmesini duyan kardeşi Abdullah bin Zem'a cok uzuldu. Sacını başını yolmaya başladı. Eline yuzune uzuntusunden toprak serpmişti. Daha sonra bu yaptıklarından pişman olduğunu şoyle anlatmıştır:
�Kardeşim Sevde'nin Resulullaha nikahlandığını duyunca, sacımı yolduğum, başım ve yuzume topraklar serptiğim zamanki kadar, gulunc ve aşağı duruma duştuğumu hic hatırlamıyorum.�
Hepsi iman etti
Hz. Sevde'nin iman butunluğu, cevresinde bulunan kardeşlerine ve yeğenlerine cok tesir etmişti. Onların musluman olmasına sebep olarak, onları, İslÂmiyeti ilk kabul edenler safına sokmuştu. Yakınlarının hepsi Peygamberimizin Medine'ye hicretinden once iman ederek musluman olmuşlardı.
Hz. Sevde, Peygamberimize karşı cok itaatkÂr idi. Ona karşı edep ve terbiyesinde hic kusur etmez, emirlerini titizlikle yerine getirirdi. Her yerde Onunla beraber olmayı ve Ona hizmetle şereflenmeyi canla başla isterdi. Cok şakacı ve latifeyi severdi. Bircok kere Peygamberimizi şakalarıyla sevindirmiş ve duÂsını almıştır.
Hz. Sevde de, Peygamberimiz ile birlikte, diğer hanımları gibi, sırası geldiğinde savaşlara iştirak ederdi. Uhud savaşına katılarak, oradaki bircok muslumanın yarasını sarmış, onlara su taşıyarak cok buyuk hizmetler etmişti.
Peygamberimizle son veda haccında bulunmuş, Onun vefatından sonra, bir daha hac ve umreye gitmemiştir.
Hz. Sevde, alcakgonulluluğu, el acıklığı, bol sadaka dağıtmasıyla tanınırdı. Kendisine gelen butun hediyeleri fakirlere verir, onların sevinmesinden cok zevk duyardı. Birgun Peygamber efendimizin hanımları huzura toplanarak sordular:
- Ya Resulallah, bizim icimizden hangimiz size en once kavuşacak?
İlk kavuşacak olan
Bunun uzerine Peygamber efendimizin, �Vefatımdan sonra bana ilk kavuşacak olan, kolu uzun olanınızdır� buyurduğunu Hz. Sevde nakletmiştir.
Peygamberimizin vefatından sonra, hanımlarının icinde, en cok sadaka dağıtan ve comert olan Hz. Zeyneb binti Cahş vefat etti. Peygamberimizin diğer hanımları ise, yukardaki hadis-i şerifin manasını ancak o zaman anlayabilmişlerdi.
Hz. Sevde'nin, Peygamberimizden naklettiği hadis-i şerifler dort-beş taneyi gecmemektedir.
Hz. Sevde'nin babası Zem'a, annesi de, Şemmus binti Kays'dır. Doğum tarihi kesin olarak bilinmeyen Hz. Sevde'nin vefatı ise, Hz. Omer'in halifeliğinin son yıllarına rastlamaktadır.
Resulullah efendimiz Hz. Hadice'nin vefatından sonra, once Hz. Aişe'yi, sonra Sevde'yi nikÂhladı. Hz. Sevde'yi Mekke'de, Hz. Aişe'yi ise Medine'de evine aldı. Hz. Sevde yaşlı olduğundan Medine'de sırasını Hz. Aişe'ye bağışladı.
Esselam.net