Adrenal (Bobrekustu) bezler, bobreklerin tepesinde yerleşmiş, altın sarısı renkte ve ucgen prizma şeklinde yapılardır. Normal boyutları 3x5x1cm kadar, ağırlıkları da 4-6 gram civarındadır. Bu bezlerde, korteks denen bir dış tabaka ve medulla adı verilen bir ic tabaka vardır.
Korteks tabakasında, kortizol ve aldosteron, medulla tabakasında ise epinefrin ve norepinefrin hormonları salgılanır. Adrenal bezlerin, bazı cinsiyet hormonlarını da salgıladığı bilinmektedir.
Bobrekustu Bezlere Neden ve Ne Zaman Cerrahi Gerekir?
Bobrekustu bezlerin cerrahi olarak cıkartılması işlemi, Adrenalektomi olarak adlandırılır. Bu işlem, hormon yapımını kontrol edilemez; derecede arttığında ya da bezlerde, kanser olma ihtimali olan kitle varlığında uygulanır.
Adrenalektomi Gerektiren Durumlar
Hormon yapımının aşırı derecede arttığı 3 durum, adrenalektomiyi gerektirir:
Cushing Sendromu: Adrenal korteks tabakasında artmış steroid (kortizol) yapımı soz konusudur.
Conn Sendromu: Korteks tabakasında artmış aldosteron yapımı soz konusudur. Bu durum hiperaldosteronizm olarak adlandırılır. Klinik olarak ciddi hipertansiyona ve kan potasyum duzeyinde duşmeye neden olur.
Feokromositoma: Medulla tabakasından fazla miktarda adrenalin salgılanması soz konusudur. Bu hastalarda yuksek tansiyon, aşırı terleme, titreme ve huzursuzluk gorulur.
Bazen de adrenal bezdeki bir kitle, başka bir nedenle yapılan ultrason veya tomografi sırasında tesadufen saptanır. Bu tumorler aşırı hormon yapımına neden olmasa da, boyutları ya da yapısal ozellikleri, onların da cerrahi olarak cıkartılmasını gerektirir. Adrenal kanser, cok nadir gorulmekle birlikte; cerrahi tedavi, bu hastalığın tek şansıdır. Bazı hastalarda bu tumor, vucudun başka bir yerindeki kanserin adrenal beze yayılmış formu da olabilir.
Adrenal Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Adrenal bezlerin cerrahi olarak cıkartılmasında ceşitli yontemler vardır. Tumorun boyutu, hastanın kilosu, boyu, genel durumu, gecirmiş olduğu cerrahiler ve cerrahın deneyimine gore hastaya uygun yonteme karar verilir.
Adrenal cerrahisinde robotik, acık ve laparoskopik yontemler kullanılabilir. Acık yontemde, daha buyuk bir kesi yapılırken; robotik ve laparoskopik yontemde, birkac adet kucuk delik oluşturulur. Robotik cerrahi ve laparoskopik yontem, daha cok kucuk tumorler icin uygun olup, hastanede daha az yatmaya olanak sağlayan, daha az ağrılı bir yontemdir. Acık yontem ise daha buyuk caplı bir operasyon olup, ozellikle kotu huylu tumor varlığında uygulanması daha uygun olan yontemdir.

[h=2]Ankara Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]