.:..:.. SEDDAD BİN EVS ..:..:..
Seddad bin Evs, Medineli ensardan idi. Musluman bir aile ocağında yetişti. Yaşı kucuk olduğu icin, Resulullah efendimizin gazalarına katılamadı. Ancak Resulullah efendimizin huzurunda devamlı bulunarak yuksek derecelere ve ilimlere kavuştu. Peygamber efendimizin vefatından sonra Şam�da, Filistin�de, Beyt-ul-Mukaddes�te ve Humus�ta bulundu.
Uykum kacıyor
Seddad bin Evs, eshabın faziletlilerindendir. Geniş bir bilgiye sahipti. Devrinde, her ilimde kendisine muracaat edilirdi. Yumuşak huylu, acık sozlu, hiddet zamanında gadabına hakim idi. İbadette ve Allahu teÂlÂnın beğendiği işlerde cok gayretliydi. Kalbi, Allahu teÂlÂnın korkusu ile doluydu.
Yattığı zaman tefekkure dalardı. Allahu teÂlÂnın rahmeti ile birlikte, azabını da hatırlar, �Ya Rabbi! Cehennem ateşini duşundukce uykum kacıyor� derdi. Allahu teÂlÂnın emir ve yasaklarına uymakta cok titiz olup, bunları guler yuz, tatlı dille insanlara anlatırdı.
Seddad hazretlerinin hususiyetlerinden biri de, ağzından, luzumsuz ve olur olmaz sozlerin cıkmamasıdır. O, riya ve gosterişten cok sakınırdı. Ebu Esas Sagani şoyle anlatır:
�Sam Cami-i şerifine gitmiştim. Orada Seddad bin Evs hazretleri ile karşılaştım. Bir yere gidecekti. Nereye gideceğini sordum. Hasta bir arkadaşını ziyaret edeceğini soyledi. Ben de kendileriyle gelebileceğimi soyledim ve beraberce gittik.
Oraya varınca, hastaya, durumunun nasıl olduğunu sordular. Hasta, nimet icerisinde olduğunu soyledi. Bunun uzerine, Seddad hazretleri şoyle buyurdu:
- Gunahlarının affedildiğini sana mujdelerim. Cunku, Peygamber efendimiz, (Allahu teÂl buyurur ki: �Mumin olan kullarımdan birini imtihan ettiğim zaman, o bu imtihanı hamd ile karşılarsa, yatağından anasından doğduğu gunku gibi, gunahlarından temizlenmiş olarak kalkar) buyurdu."
Şirke duşecek mi?
Ubade bin Nesi naklediyor: Seddad bin Evs ağlarken gorulduğunde, ona nicin ağladığı soruldu. Buyurdu ki:
- Resulullahtan duyduğum bir hadis-i şerifi hatırladım da, onun icin ağlıyorum. Resulullah efendimiz bu hadis-i şerifinde, �Ummetim icin, şirk ve gizli şehvetten korkuyorum� buyurdu. O zaman ben, � Ya Resulallah! Ummetin senden sonra şirke duşecek mi� diye sordum. Resulullah efendimiz buyurdu ki:
(Evet, gerci onlar, guneşe, ay�a ve puta tapmayacaklar, fakat işlerinde riyakÂrlık yapacaklar, Allah icin değil de, Ondan başkalarının rızası icin yapacaklar. Gizli şehvet ise şudur: Onlardan biri, oruc tutar, oruclu olur, sonra şehvete sebep olan bir şeyi gorur ve orucunu terkedip bozar.)
Seddad bin Evs şoyle anlatır:
"Peygamberimiz ile beraber idik. Buyurdular ki:
- Yanımızda yabancı, Ehl-i kitap birisi var mı?
Biz de olmadığını bildirdik. Bunun uzerine kapının kapatılmasını emrettiler ve buyurdular ki:
- Ellerinizi kaldırın, LÂ ilÂhe illallah deyiniz!
Sizi mujdelerim!
Ellerimizi kaldırdık. Bu hÂl bir muddet devam etti. Sonra mubarek ellerini indirip, şoyle buyurdular:
- Sana hamd olsun ya Rabbi! Beni bu kelime ile gonderdin. Bana, onu emrettin. Bana, onunla cenneti vÂdettin. VÂdinde duran yalnız Sensin.
Peygamber efendimiz, bundan sonra buyurdular ki:
- Sizi mujdelerim! Allahu teÂl sizi mağfiret buyurdu."
Bir gun Peygamber efendimiz Seddad�i sıkıntılı bir vaziyette gorunce, buyurdular ki:
- Ne oluyor ya Seddad?
- Ya Resulallah! Dunya bana dar geliyor.
Bunun uzerine Peygamberimiz buyurdu ki:
- Uzulme, Şam feth olunacak, Kudus feth olunacak. Sen ve senden sonraki cocuklarından bir cemaat inşaallah orada bulunacak.
Seddad bin Evs riyadan, gosterişten cok sakınırdı. Derdi ki:
- Resulullahtan duydum. Buyurdu ki: �Kim riya ile namaz kılar, oruc tutar, sadaka verirse, o, Allahu teÂlÂya ortak koşmuş olur.� Dunyaya ve nefse aldanmaktan cok sakınır ve şu hadis-i şerifi okurdu:
(Akıllı kimse, kendini hesaba cekip, olumden sonrası icin calışan kimsedir. Aciz olan da, nefsine, arzu ve isteklerine tabi olur ve Allahu teÂlÂdan olmayacak şeyler bekler.)
Gittiği yerlerde insanlara nasihat eder ve hadis-i şerifler okurdu. Bir defasında şoyle demişti:
Ahiret adamları
Resulullahtan işittim buyurdu ki:
- Ey insanlar! Dunya, hazır bir metadır. Ondan, iyiler de kotuler de yer. Ahiret, hak bir vaattir. Ahirette, her şeye kÂdir olan Allahu teÂl hukmeder. Orada hak ne ise o olur. Batıl, hukumsuz kalır.
Ey İnsanlar! Sizler ahiret adamlarından, ahireti duşunup, ona hazırlananlardan olunuz! Dunya adamlarından, ahireti unutup dunyaya dalmışlardan olmayınız!
Allahu teÂlÂdan korkarak, amel yapınız! Biliniz ki, amellerinize gore arz olunursunuz. Allahu teÂlÂya mutlaka kavuşacaksınız. Kim, zerre miktarı hayır, iyilik işlerse, onun karşılığını gorur. Kim de zerre kadar şer, kotuluk yaparsa, onun karşılığını gorur.
Seddad bin Evs, Peygamber efendimiz ve eshabın buyuklerinden hadis-i şerif rivayet etmiştir. Oğulları Yala ve Muhammed ile başkaları da ondan hadis-i şerif bildirmişlerdir. Fıkıh ilminde de cok ileri idi. Eshab-ı kiramın kadılarından Ebudderda buyurdu ki:
- Her ummetin bir fakihi vardır. Bu ummetin fakihi de Seddad bin Evs�dir.
Seddad 677 de, Kudus�te vefat etti
Esselam.net