Kufrun lideri Ebu Cehil amansız ve acımasız bir İslam duşmanı idi. Bu ummetin Firavunu olarak tanındı. Bedirde olduruldu. Oğlu İkrime de babası gibi İslamın ve muslumanların azılı duşmanı oldu. Bircok Mekkeli genc Allahın Rasulune uyarken o, babasının yolunu secti. Bedir, Uhud ve Hendekte muslumanlara karşı savaştı. Birkacının yaralanmasına ve şehit olmasına sebebiyet verdi. En son Mekkenin fethi esnasında muslumanlarla savaştı ise de kesin bir mağlubiyeti tadması uzerine Yemene kactı. Doğum tarihi kesin olarak bilinmeyen İkrimenin şirk icinde gecen hayatının kısa tarihcesini vermiş olduk. Şimdi ise onun İslam olarak gecen şerefli hayatını anahatlarıyla takdim ediyoruz.
Mekkenin fethinin akabinde umumi af ilan eden Peygamberimiz (s.a.v) birkac kişinin İslama ve muslumanlara aşırı duşmanlıkları ve hakaretleri sebebiyle, Kabenin ortusune sarılsalar bile oldurulmesini emretti. Bu bedbahtlardan biri de Ebu Cehilin oğlu İkrime idi. Her an muslumanlar tarafından oldurulmek tehlikesiyle karşı karşıya bulunan İkrime, Yemene kactı. Habeşistana gitmek istiyordu.
İkrimenin karısı Ummu Hakim binti Haris bin Hişam bir grup kadınla gelip musluman olmuştu. Akıllı bir kadındı. Beyattan sonra Peygamberimize dedi ki; Ya Rasulullah! Kocam İkrime senden korkarak Yemene kactı. Oldurulmekten korkuyor. Ona eman ver! Peygamberimiz de: Ona eman verilmiştir buyurdu.
Onu aramaya gidip getirmek icin de bu esnada izin istedi. Peygamberimiz izin verdi. Yanına Rum kolesini alarak yola cıktı. Kolenin hıyanet etmek niyetinde olduğunu anlayınca bir arap kabilesinden yardım istedi. Onlar da koleyi iple bağladılar.
Ummu Hakim (r.anha) kocası İkrimeye Tihame sahillerinden bir sahilde gemiye bindiği bir sırada yetişti. Muhammed (a.s)dan kendisi icin eman aldığını bildirdi. Onu donmeye razı etti. Zaten gemide kaptanla aralarında daha onceden gecen konuşmanın tesiri altında bulunuyordu. Şoyle ki; İkrime gemide oturduğu yerden seslice LÂt ve Uzza adını anınca gemici: Şurada hic kimsenin, Allahtan başka hicbir şeye dua etmesi caiz ve doğru olmaz.dedi. Peki ne diyeyim? diye sorunca da gemici Allahtan başka ilah yoktur, de! dedi. Peygamberimizin davet ettiği ilahın bu gemicinin soylediği bir tek Allah olduğunu anladı.
O sırada cıkan fırtına, gemiyi altust ediyordu. Gemici tekrar İlahınıza ihlÂslı olunuz. Ondan başka hicbir şey, felaketi başınızdan savamaz. dedi. Bunun uzerine İkrime Denizde Allaha ihlÂslı olmadıkca, beni hicbir şey kurtaramazsa, karada da başkası kurtaramaz. Ey Allahım! Boynumun borcu olsun, eğer bu tehlikeden selÂmete cıkarsam Muhammede gidip biat edeyim. dedi. İkrime der ki, İşte bunun uzerinedir ki İslamiyeti anlamaya başladım ve İslamiyet sevgisi kalbime duştu. İşte tam o sırada hanımı Ummu Hakim yanına vardı. Emanı bildirdi. Mekkeye beraber donmek uzere yola koyuldular. Yolda ihanete kalkışan Rum koleyi katletti. Henuz daha musluman olmadan.
Mekkeye yaklaştıkları sırada Peygamberimiz (s.a.v) eshabına İkrime sizin yanınıza mumin ve muhacir olarak geliyor. Sakın onun babasına kotu soz soylemeyin. Cunku oluye kotu soz soylemek diriyi rahatsız eder. Oluye bir şey erişmez. buyurdu. Onu kucakladı. Hoşgeldin suvari muhacir! buyurdu. Sen beni nelere davet ediyorsun? diye soran İkrimeye, şehadet etmeye, namaz kılmaya, zekat vermeye, oruc tutmaya, hac etmeye, şoyle şoyle yapmaya davet ediyorum buyurup İslamiyetin esaslarını e ahlÂkını anlattı. İkrime, Vallahi, sen hak ve gerceğe, guzel ve iyi bir şeye davet ediyorsun! dedi. Şehadet getirip musluman oldu. Onun musluman oluşu Peygamberimizi sevindirdi. Peygamberimiz (s.a.v) bugun benden ne dilersen sana vereceğim buyurunca Sana karşı ve kufur icindeyken yaptığım herşeyden dolayı Allahtan mağfiret dilemeni isterim. dedi. Peygamberimiz de dua etti. Razı oldum Ya Rasulullah! şimdiye kadar yaptığım kotuluklere karşılık bundan sonra iki katı iyilik yapacağım.! dedi. Karısıyla yeniden nikahları yenilendi.
İkrimenin musluman olduktan sonraki ilk işi Mekkede evlerde bulunan gizli putları kırmak oldu. Zira kendisi Cahiliyye devrinde put tuccarlığı yapardı.
İkrime (r.a) iyi bir muslumandı. Hatta muslumanların da iyilerindendi. Eline Mushafı alır, yuzune surer Rabbimin Kelamı! Rabbimin Kitabı! diyerek ağlardı.Vali ve kumandan olarak gerek Peygamberimiz (s.a.v) zamanında ve gerekse Hz. Ebu Bekir (r.a) zamanında cok değerli hizmetler yaptı.
Yermuk savaşında oğlu ve amcası ile beraber diğer İslam bahadırlarıyla, şanlı bir mucahit olarak destan yazdılar. Sonunda ise muradlarına nail olarak şehadet şerbetini ictiler. Olumsuzler listesindeki yuksek yerlerini aldılar. (r. anhum)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Peygamberler ve Evliyalar
- İkrime Bin Ebu Cehil (r.a)