İnsanların başarıya ulaşmasını engelleyen en onemli guclerden birisi, şu anki bulundukları konuma bakış acılarıdır.
Onların ozlemini duydukları başarıya ulaşmalarını engelleyen en onemli guc; yaşadıkları cevre, aile yapıları, bulundukları şehir vb. etkenlerdir. Bu insanlar hayata nasıl bakarlar ?
-Ailemiz cok fakir, ben universiteyi asla kazanamam
-Bu alkol batağına bir kere duştum artık cıkış yolum yok
- Ben bu koyde doğdum gidebileceğim hicbir yer yok. Hayatımın sonuna kadar burada yaşamak zorundayım.
- Gozlerim bir hastalık yuzunden kor oldu. Ne kitap okuyabilirim, nede kitap yazabilirim. Benim kulturel hayatım artık bitti.
Bunlara benzer duşuncelere sahip olan insan sayısı oldukca fazladır. Aslında tum bu duşuncelerin ortak noktası şudur; mazeret bulma hastalığına yakalanmış olunması.
Bu hastalık, insanın hedeflerine ulaşması icin yapması gerekenleri engelleyen bir virus gibidir. İnsanın beyninden vucudun en hassas noktalarına kadar yayılır. Ve sonunda insanın hem duygusal gucunu hem de fizyolojik gucunu kontrolu altına alır. Yani insanın kaderini kontrol altına alır.
Mazeret bulma hastalığının recetesinde beş tane ilac yazılıdır. Mutlaka bu ilacların kullanılmasına dikkat edilmelidir.
1. Uygun bir hedef belirleme: Hayattan beklentileriniz nedir? 5 veya 10 sene sonra hangi konumda olmak ve nasıl bir hayat yaşamak istersiniz? Zihninizde dolaşan hedefe gercekten ulaşmayı istiyor musunuz? Ona ulaşmak icin fedakÂrlığa hazır mısınız? O amaca ulaşmak icin ne gibi fedakÂrlıklar yapmalısınız? Ana hedefe ulaşmak icin hayatınızı, yıllarınızı, aylarınızı ve hatta gunlerinizi, sizi ana hedefe ulaştıracak ara hedeflerle doldurdunuz mu? O hedefe ulaşmak icin gercekten karar verdiniz mi?
Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin bir hedefe mi yaksa bir hevese mi kendinizi adadığınızı gosterecektir. Mazeret hastalığından kurtulmak icin once size guc verecek bir hedefi bu sorulara cevap vererek tespit edin.
2. Karar vermek: Hedefiniz belli ancak ona ulaşmak icin kesin bir karar vermemiş onunuze cıkacak her engelde vazgecme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirisiniz. Hayatta başaranlarla başaramayanlar arasındaki en onemli ayırıcı faktor karar dır. Karar sayesinde bir insan harekete gecer, karar sayesinde bir insan karşılaştığı engeli aşma gucunu kendinde gorur. Karar sayesinde insan başarı yolculuğuna cıkar. Karar sayesinde insan mazeretler denizinde boğulmaktan kurtulur.
3. Başaracağına inanmak: Bir insan başaracağına inanmıyorsa belirlediği bir hedefe asla ulaşamaz. Coğu insan hayatını yonlendirenlerin ailesi, cevresi veya arkadaşları olduğunu zanneder. Aslında bir insanın hayatını yonlendiren en onemli guc belirlediği hedefe ulaşacağı yonunde icten duyduğu bir başarı inancıdır.
İnancın bir yıkıcı birde yapıcı yonu vardır. Mazeret hastalığına yakalanmış olan insanlarda yıkıcı tarzda bir inanc vardır. Onlardaki inanc; hedeflerine ulaşmayı başaramayacağı yonundedir. Bu durumdan kurtulmanın yolu ise insanı başarıya ulaştıracak inanclar edinmekte yatar.
4. Vazgecmemek:Elektriğin mucidi Edison uzerinde calıştığı yeni ampulun icine koyacağı tel icin 200 den fazla maddeyi denemiş. Yakın dostları ona 200 den fazla maddeyi denedin yinede başaramadın. Niye bu işten vazgecmiyorsun dediğinde onlara donerek ben bu denemelerle 200den fazla maddenin ampulun icine konamayacağını buldum diye cevap vermiş. O maddeyi aramaktan asla vazgecmemiş. Sonunda ise ampulu ışıklandıracak maddeyi bulmuş.
Sizlerde hedefinize ulaşacağınız engeller karşısında asla vazgecmeyin. Bu durum aslında sizin başarıya ne kadar yakın olduğunuzu gosterir.
5. İc disiplin sahibi olmak: Başarıya ulaşmak icin bir takım fedakÂrlıklar yapmalısınız. Akşam gec yatmalısınız. Daha az uyumalı daha cok calışmalısınız. Eğlenceye ayırdığınız zamanı kısıtlamalısınız. Bu fedakÂrlıkları yapmak zannedildiği kadar kolay değildir. Cunku bu alışkanlıklar kendini koruma altına almıştır. Sizin her hamlenize cevap vermektedir. Oyle olmasaydı ders calışmanız gerektiğini bildiğiniz halde sinemaya gider miydiniz? Bitirmeniz gereken bir raporun olduğunu bildiğiniz halde akşam eğlence mekÂnlarını dolaşır mıydınız? Yapmanız gerektiğini bildiğiniz halde bir faaliyeti yapamıyorsanız bunun nedeni sizde bir ic disiplin sorunun olmasıdır. Yani sizde başka bir ifadeyle iradenize sahip olamama sorunu vardır.
Mazeret hastalığına yakalanmış insanlarda yuksek duzeyde ic disiplin yetersizliği vardır. İc disiplin sahibi olabilmenin yolu insanın duygularına ve fizyolojisine sahip olabilmesinden gecer. Hayatta isimleriyle yaşamaya devam eden insanların hepsi bu hastalıkla baş edebilmiş kişilerdir.
Gunumuzde en onemli hastalıklar olarak sık sık vurgulanan kanser, AIDS, aslında bireysel ve toplumsal geleceğimizi onemli duzeyde etkileyen mazeret hastalığından daha fazla onemli değildir. Cunku AIDS ve kanserle savaşmanın ilk koşuluda iyileşemeyeceğim mazeretinden kurtulmakla başlar
Mazeretsiz nice gunlere
.
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cağımızın vebası : ne kanser, ne de aıds sadece ve sadece mazeret bulma hastalığı?
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cağımızın vebası : ne kanser, ne de aıds sadece ve sadece mazeret bulma hastalığı?