Cağımızın hastalığı: obeziteOBEZİTE VE MORBİD OBEZİTE NEDİR?
Obeziteyi, kısaca vucutta aşırı yağ birikimi olarak tanımlayabiliriz. WHO ( Dunya Sağlık Orgutu) ise obeziteyi '' Vucutta hastalıklara neden olacak bicim ve oranda anormal, fazla miktarda yağ birikmesi'' olarak tanımlanmaktadır.

Morbid Obezite ise ortaya cıkardığı olumcul sorunlar nedeniyle yaşamı ciddi olarak tehdit eden ileri derecede şişmanlık olarak olarak tanımlanır. Vucut Kitle İndeksi (VKİ) 40'ın ustunde olanlar morbid obez olarak kabul edilir. Vucutta yağ oranı ortalama olarak kadınlarda %25-30, erkeklerde %15-20'dir.

OBEZİTENİN TEHLİKELERİ NELERDİR, NE GİBİ HASTALIKLARA YOL ACAR?

Obezite vucudun tum sistemlerinde bozukluğa yol acar. Uzmanlar, obez kişilerin yaşıtlarına gore 12-15 yıl daha az yaşadığını soylemektedir. Obezite, Tip 2 Diabetes Mellitus (Şeker hastalığı), hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, yağ metabolizması bozuklukları, uyku apnesi, reflu, cinsel bozukluklar, kemik ve eklem sorunları, solunum sistemi bozuklukları gibi bircok hastalığa neden olmaktadır. Obez hastaların dış gorunumleri bozulduğu icin bu hastaların sosyal yaşam ve ruh sağlığı da bozulmakta, depresyon gibi bircok sorunlar ortaya cıkmaktadır. Obez hastalarda meme ve kalın barsak kanserleri gibi bazı kanser turleri daha cok gorulmektedir.

OBEZİTE TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?

Obezite tedavisinde 1. Diyet 2. Egzersiz 3. İlac tedavisi 4. Cerrahi tedavi secenekleri vardır.

Tedavide diyet ve egzersizin buyuk rolu vardır. Oncelikle hastalar yaşam tarzını değiştirmelidir. Hastalar iyi bir beslenme eğitimi almalı, bu konudaki yanlışları oğrenmelidir. Egzersiz mutlaka hayatın icinde yer almalıdır. Tum bunlar yetersiz kaldığında belli grup hastalarda ilaclar denenebilir. Ancak bunların da coğunun ciddi yan etkileri tespit edilmiş olup, gunumuzde hala cok etkili, yan etkisi az bir ilac yoktur.
Yapılan calışmalar gostermiştir ki morbid obezite tedavisinde cerrahi dışı yontemlerle kalıcı kilo verme oranı %2 civarındadır. Gunumuzde morbid obezitenin kalıcı ve etkin tedavisi cerrahidir.
Obezite tedavisi tamamen bir ekip işidir. Endokrinoloji, genel cerrahi, psikiyatri, beslenme ve diyet uzmanlarından oluşan bir ekip hastayı değerlendirmeli, tedavi yontemini belirlemelidir.

HANGİ OBEZ HASTALARA CERRAHİ TEDAVİ ONERİYORSUNUZ?

VKİ=40 kg /m2 ve uzeri olan morbid obez hastalarda ek bir yandaş hastalık olmasa bile,
VKİ=35-40 kg/m2 arasındaki obez hastalarda hipertansiyon, kalb ve damar hastalıkları, tip 2 DM, hiperlipidemi, uyku apne sendromu vb. hastalıklardan en az birinin varlığında cerrahi tedavi endikasyonu vardır.

[h=2]Ankara Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]