Dunyada gelişim doneminin ozelliklerine gore nesillere ozel isimler verilmektedir. ‘’ X NESLİ’’ 1961-1981 yılları arasında doğanlar icin kullanılırken, ‘’ Y NESLİ ‘’ terimi 1981 ile 2000 yılları arasında doğanlar icin kullanılmaktadır. X ve Y neslini takiben ‘’ Z nesli’’ ise 1990 sonları ile 2012 yılları arasında doğanları kapsamaktadır. Bu nesile aynı zamanda ‘’internet nesli’’ de denilmektedir.
Z nesli X neslinin cocuklarıdır. Yeni sessiz nesil olarak da anılan bu nesil, sabırsız ve anlık zihne sahip, kendinden onceki neslin hırslarına sahip olmayan, ice kapanık, ‘’ gercek insanlar’’la vakit gecirmekten pek hoşlanmayan olarak tanımlanırlar. Daha cok tuketim odaklı oldukları ve onceki nesilden farklı olarak kitap okumaktan hoşlanmadıkları ve sosyokulturel etkinliklere pek ilgi gostermedikleri soylenebilir. Z nesli daha cok bireysel takıldıkları belirtilmektedir.
İnternet gencliği interneti yoğun bicimde kullanan ( oyun oynama, sohbet etme, arkadaşları ile iletişim kurma, yalnızlığını giderme, ) ve yaşamında internetin onemli bir yere sahip olduğunu duşunen ergenlerdir.
İnternet gencliğinin ozellikleri arasında şunlar vardır:
İnternetin oyun ve eğlence aracı olarak gorulmesi
Kendisi ile hemfikir olduğunu duşunduğu kişilerle internet aracılığıyla bağlantı kurması
Sanal alemde sohbet ve paylaşım ihtiyacını gidermeye calışması
Can sıkıntısı nedeniyle internete yonelmesi
Sosyokulturel etkinliklere katılımlarının az olması
Daha cok internet arkadaşlıklarını tercih etmesi
İnternet aracılığı ile evrensel vatandaş olma
İnternet gencliğinin kimlik ve kişilik kazanmasında icinde yaşadığı sosyal cevre kadar sanal dunyada kurduğu iletişim ve etkileşim de etkili olmaktadır. Bunun olumlu ve olumsuz yonleri bulunmaktadır.
Olumlu olarak; internet demokratik amaclara hizmet etmeye uygun yapısı nedeniyle genclerin kendilerini iyi bir ifade etme ve kendini gercekleştirme alanıdır.
Ote yandan belirli bir amacı olmayan, zamanını dolduracak anlamlı faaliyetler bulamayan, aile catışmaları yaşayan ve akran ortamı icinde kendine yer bulamayan ergenlerin daha cok ice cekilmesi, kendilerine hedef koymaktan cok uzak eylemsizlik haline burunmesi, zamanının coğunu sanal ortamda harcaması da internetin en belirgin olumsuz yonleridir.
İnternetin hangi ozellikleri onu bu kadar vazgecilmez hale getirdi?
İnternet emek gerektirmez, tembel işidir.
İnternet sorumluluk gerektirmez.
İnternet sosyalleşme mekanıdır, benzer ilgi alanına sahip olmak kişilerle iletişim kurmak icin yeterlidir. Bu nedenle gercek dunyada olmayacak ilişkiler kurabilirsiniz.
Goz kontağı kurmanıza gerek yoktur. Bazı kişiler goz kontağı kurmaktan kacınırlar. Ama internette buna gerek yoktur. Saatlerce kendi ortamınızda kimse ile goz goze gelmeden konuşabilirsiniz.
İnternette kendini ifade etmek daha kolaydır. Gercek hayatta iletişim kurmakta zorlanan, duygularını ifade edemeyen ve duygusal olarak kendilerini acamayan insanlar icin internet bulunmaz fırsattır.
Bir gruba dahil olmak cok kolaydır. Herkes icin ait olmak, bir oluşumun parcası olmak onemlidir. Gercek hayatta bir gruba dahil olmakta zorlanan kişiler bir tıkla istedikleri gruba dahil olup onaylandıklarını, kabul gorduklerini hissederler.
İnternette buluşmak kolaydır.
İnternet statu ve kimlik verir.
İnternet gizemlidir, ozgurluk verir, sınırsızdır.
Toplumsal denetim zayıftır.
Kontrol kişidedir. Kişi gercek hayatta kontrol etmeye ya da ulaşmaya gucunun yetmediği tum durumları sanal ortamda deneyimleme şansı bulur.
İnternetin odulu boldur.
Televizyonun aksine siz internetten istediğinizi alırsınız.
İnternette secenek coktur.
Stresle başa cıkma yoludur.
Buna benzer tum bu faktorler nedeniyle sanal dunya, gencler ve cocuklar başta olmak uzere pek cok kişinin vazgecilmezi oldu. Bu durum ‘’internet kotuye kullanımı’’ ve ‘’internet bağımlılığı’’ kavramlarını da beraberinde getirdi. Cocuk ve gencler icin belki de en cok dikkat etmemiz gereken ise bu kavramlar… Ancak bu konuda anne babaların işinin hic de kolay olmadığını biliyoruz. Bu nedenle interneti gereğinde ve ya sınırlı zamanlar icin kullandırmaya yonlendirmek en temel hedefimiz olmalı…

[h=2]Antalya Cocuk Psikolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]