Cağımızın cerrahisi: laparoskopiGelişen teknolojiyle birlikte bircok hastanın korktuğu ameliyatlar artık ağrısız ve kolay bir şekilde, karına kucuk delikler acılarak yapılabilmektedir (Laparoskopi). Laparoskopi ilk başladığı yıllarda sadece teşhis amacı ile kullanılırken, son 20 yıldır jinekolojik hastalıklarının tedavisi amacıyla da uygulanan bir yontem olmuştur. Gunumuzde artık acık ameliyatlar gittikce azalmaktadır. Ulkemizde ozellikle son 15 yıldır, daha once acık teknikle yapılan operasyonların %90’dan fazlası laparoskopiyle yapılabilmektedir. Hatta birkac delikle uyguladığımız ameliyatlar bile şu anda tek delikten yapılabilmektedir.
İşlem genel anestezi altında uygulanır. Gobek icinden 1 cm’ lik kesi yapılarak karın boşluğu, 3-4 litre karbon dioksit gazı verilerek şişirilir. Ardından gobekten girilerek karın icerisine kamera sistemine bağlı bir optik sistem yerleştirilir. Daha sonra kasık bolgelerinden acılan iki delik yardımıyla operasyon gercekleştirilir.
Genel durumu operasyona elverişli olan herkeste laparoskopi yapılabilir. Ağır solunum veya kalp problemleri olanlarda işlem sırasında baş aşağı pozisyon kullanıldığından laparoskopi tercih edilmez.
Bu tekniğin, klasik acık cerrahiye gore pekcok avantajı vardır. Laparoskopi ile ilgili en sık sorulan sorulardan birisi kozmetik bir problem oluşturup oluşturmayacağıdır. Operasyonlar geniş kesi yapılmadan gercekleştirilmektedir. Ciltte estetik acıdan rahatsız eden bir iz bırakmaz. Laparoskopi ameliyatları sonrası iyileşme daha kolay ve cabuk, karın icerisinde operasyona bağlı yapışıklıklar daha az olmaktadır. Karın icinde gozlenmesi en zor bolgeler laparoskopi yontemiyle rahatlıkla gorulebilmektedir. Ağrı kesici kullanma ihtiyacı fazla değildir. Ameliyatlar sonrası hastanede kalış suresi oldukca kısa olup hasta 1 hafta icerisinde işine donebilmektedir. Bu sure acık ameliyatlarda 6-7 haftayı bulmaktadır. Kan nakli ihtiyacında azalma olur. Aşırı kilolu hastalarda operasyon acık ameliyata gore daha kolay olmaktadır. Karın acılmadığı icin iltihaplanma ve kesi yeri fıtığı gorulme riski cok azdır .
Laparoskopide de birtakım komplikasyonlar gorulebilir. Cerrah ne kadar tecrubeli ise komplikasyon oranları o kadar azalır. Teleskopun ve trokarların karın icine sokulması sırasında buyuk damar ve barsak yaralanmaları olabilir. Cerrahi mudahale esnasında ise barsak, idrar torbası, idrar yoları ve damar yaralanmaları gorulebilir. İşlem sırasında her an icin acık cerrahiye gecme olasılığı mevcuttur. Bu konularda hasta muhakkak bilgilendirilmeli ve onayı alınmalıdır.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]