Adım adım tup bebekTup bebek (IVF) fikri aslında ilk olarak 1930’larda ortaya atıldı ancak memelilerde dollenme ancak 1950’lerde başarılabildi. Dunyanın ilk başarılı tup bebeği 1978’de İngiltere’de dunyaya geldi ve gunumuze kadar yaklaşık 1 milyon bebeğin IVF teknolojisi ile dunyaya geldiği tahmin edilmektedir. Peki bu surec nasıl ilerliyor?
İlk goruşme
Gercekten IVF yapılmasına gerek var mı sorusunun cevabı belirlenir
Gebelikte ortaya cıkabilecek riskler onceden belirlenip, gebe kalmadan once bu problemler icin onlem alınır
Gebelik oncesi danışmanlık verilir (beslenme, folik asit, aşılar vs)
Tedavi başarı oranları hakkında hasta bilgilendirilir
Tedavi planı belirlenir
Yumurtalıkların uyarılması
Genelde adetin 2. veya 3. gunu yumurta geliştirici iğnelere başlanır (Ultrasonografi normal ise)
2-3 gun aralıklarla USG ve kanda ostrodiol duzeylerine bakılarak yumurta gelişimi takip edilir
Yumurtalar belirli buyukluğe ve olgunluğa ulaştığında yumurtaların catlamasını sağlayıcı bir iğne yapılır
Catlatma iğnesinden yaklaşık 36 saat sonra yumurta toplama proseduru yapılır
Yumurta toplama proseduru
Bu prosedur ağrılı olduğu icin sedasyon anestezisi altında yumurta toplanır. O yuzden hastanın mutlaka 6-8 saattir ac olması gerekir
Vajinal USG eşliğinde yumurta toplama işlemi yapılır. USG de gorulen folikullerin icine ince bir iğne ile girilerek, negatif basıncla bu folikullerdeki sıvı aspire edilir. Alınan sıvı laboratuvara gonderilir. Yumurta hucresi varsa diğer folikule gecilir, yoksa folikul ozel bir sıvı ile yıkanıp yumurta bulunmaya calışılır. Ve bu işlem herbir folikul icin tek tek yapılır.
İşlem yaklaşık 20-30 dakika surer
Yumurtaların dollenmesi (Fertilizasyon)
Laboratuvara gelen yumurtalar bazı ozel işlemlerden gecirilir, olgun (M2) olanlar secilir ve laboratuvar ortamında sperm ile dollenmesi sağlanır
Dollenmiş yumurta yani embriyo gelişimi embriyologlar tarafından takip edilir
Kaliteli embriyolar secilerek genelde 3. gun veya 5. gun (blastokist) ana rahmine transfer edilir
Kacıncı gun transfer yapılacağı embriyo sayısı, kalitesi ve hasta ozelliklerine bağlıdır
Embriyo transferi
Ağrısız bir işlem olduğu icin anesteziye gerek yoktur
Transferden once vajen ve rahim ağzı ozel solusyonlarla temizlenir
İnce, yumuşak bir kateter yardımı ile embriyo nazik bir şekilde rahim ağzından gecilerek rahimin icine yerleştirilir
Bu işlem abdominal USG eşliğinde yapılır. USG de goruntunun net olması icin hastanın işlem esnasında idrara sıkışık olması istenir
Transferden sonra ise embriyoların gelişmesi ve rahime tutunması icin bir sure beklenir
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Adım adım tup bebek
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●45 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Adım adım tup bebek
-
05-09-2019, 00:03:58