AMELİYAT AŞAMALARI NELERDİR?
Aslında ameliyat sizin zihninizde ameliyat kararı vermenizle başlar. Septorinoplasti 1 gunde karar verilecek ve ertesi gun ameliyat olunacak bir operasyon değildir. Ben hastalarıma ameliyata karar verdikten sonra genellikle duşunmeleri icin 3-7 gun arası bir sure veriyorum. Bu surede hastalar ameliyatı zihninde canlandirabiliyor ne istediğine karar verebiliyor anlattıklarımı duşunup ameliyat gununde aklında bir soru kalmadan kendinden emin bir şekilde masaya yatıyor.
Peki oncesinde neler yapıyoruz?
Hasta karar verdikten sonra ameliyat hazırlıklarına başlanır. İlk once genel anestezi altında yapılan bir operasyon olduğundan anestezi uzmanımızla birlikte hasta değerlendirilerek gerekli tetkikler yapılır. Anestezi almaya engel bir durum yoksa hastanın en az 6 acıdan burun fotoğrafları cekilerek uzerinde analizler yapılır ve hastayla birlikte hangi değişikliklerin yapılması gerektiği ve hastanın beklentileri fotoğraf uzerinde tartışılır. Bazı uygun hastalara ozel program kullanılarak ameliyat sonrası hali bilgisayar ortamında gosterilebilir. Bu aşamada yani ameliyat kararı ile ameliyat gunu arasında hastanın aklında hicbir soru kalmamalıdır.
Ameliyat Gunu Neler Oluyor?: Ben genellikle sabahları ameliyat yapmayı seviyorum ve gunde 1’den fazla rinoplasti almıyorum cunku ameliyatı yaparken heyecanlı hevesli olmak istiyorum ve yorgun olarak ameliyata girmekten kacınıyorum. Hasta acısından ise ameliyat gununde hasta ameliyathaneye alınır ve genel anestezi verilir. Ben cok ozel durumlar dışında lokal anestezi ile septorinoplasti yapmayı tercih etmiyorum. Ameliyat sırasında 2 teknik kullanılabilir kapalı teknik veya acık teknik. Cok sınırlı durumlarda sadece burun kemeri alıncak ve burun ucun mudahale edilmeyecekse kapalı teknik tercih edilebilir ancak kotu bir burunda burun yeniden şekillendirilecekse acık teknik benim icin en uygun yontem olacaktır.
Ameliyat sırasında once burun kemerine mudahale edilir, daha sonra septum dediğimiz kıkırdak burun bolmesi duzeltilerek fonksiyonel acıdan rahat nefes alan bir burun oluşturulur ve en son da burun ucu mudahaleleri ve kucuk kamuflaj dokunuşlarıyla ameliyat sonlandırılır. Burun icine silikon tamponlar burun dışına ise termal alcı yerleştirilerek hasta uyandırılır. Ameliyat suresi yaklaşık 1,5-2 saattir. Ozel durumlarda daha da uzun surebilir. Ben burun icine kanamayı onlemek ve iyileşmeyi hızlandırmak icin silikon yapraklar yerleştiriyorum boylece eskiden hastaların en cok korktuğu burun tamponu cıkarılması işlemi daha konforlu bir hale geliyor. Tabi bu soylediklerim her hasta icin farklı olacaktır cunku bu ameliyatın belli bir standardı yoktur ve hastadan hastaya cerrahtan cerraha verilecek kararlar yapılacak mudahaleler değişebilir.
Ameliyat Sonrası Sizi Neler Bekliyor? Ameliyattan cıkan hastayı 1 gece hastanede yatırarak takip etmeyi tercih ediyorum boylece kanama ve ağrı gibi şikayetler olduğunda daha hızlı mudahale ve tedavi şansımız oluyor. Ertesi gun taburcu olan hasta 2.gun kontrole cağırılarak burun icine yerleştirilen silikon yapraklar cıkarılır. 7.gun ise burun ucu dikişleri ve burun alcısı cıkarılır. Henuz odemli olsa da işte karşınızda yeni burnunuz. Odemlerin inmesi yaklaşık 3 haftayı bulmakla birlikte genellikle 10.gunden sonra hızlı bir iyileşme olmaktadır. Tam olarak burnun şekline kavuşması ise 6 ay ile 1 yıl arasında zaman alacaktır. Ozellikle bu ilk 3 hafta gozluk takmamanızı, guneşe cıkmamanızı veya koruyucu kullanmanızı ayrıca yara iyileşmesini geciktireceğinden sigaradan uzak durmanızı oneriyoruz. Tabi burnunuza alacağınız bir darbeden de kacınmanız gerektiğini soylememe gerek yoktur bile.
[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Adım adım rinoplasti (burun estetiği)
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●44 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Adım adım rinoplasti (burun estetiği)
-
05-09-2019, 00:03:56