Bediuzzaman Said Nursî, 1878'de Bitlis vilayetine bağlı Hizan ilcesi Nurs koyunde dunyaya geldi. Cocukluğunda cevresindeki medreselerde eğitim gordu. Kendisinde gorulen harikulade zek ve hafıza sebebiyle, onceleri "Molla Said-i Meşhur" diye tanındı. Daha sonra "Zamanın Harikası" anlamında "Bediuzzaman" unvanıyla şohret buldu.
Talebelik yıllarında temel İslamî ilimlerle ilgili doksan kitabı ezberledi. Her gece bunlardan birini tekrar ediyordu. Bu tekrarlar O'nu, Kur'an Âyetlerini derinlemesine anlamasına birer basamak oldu ve her bir Kur'an Âyetinin butun kÂinatı ihata ettiğini gordu.
1900'lu yılların başında, doğuda Medresetu-z Zehra adında, din ve fen ilimlerinin birlikte okutulduğu bir İslam universitesi kurmak fikriyle, yonetim ve hilafet merkezi olan İstanbul'a geldi ve hayatı boyunca bu fikrini gercekleştirmek icin gayret gosterdi. Bugun doğrudan istediği şekilde bir universite kuramamış olmakla birlikte, dunyanın her tarafına uzanan ilim evleri acılması ile Bediuzzaman'ın hayalini kurduğu ilim yuvaları farklı bir şekilde vucut buldu.
Birinci Dunya Savaşı yıllarında Doğu cephesinde gonullu alay komutanı olarak hizmet etti. Savaş esnasında yaralanıp iki bucuk yıl Rusya'da esir kaldı. 1917'deki Bolşevik İhtilali esnasındaki kargaşadan yararlanıp esaretten kurtuldu. Donuşte, Genelkurmay'ın kontenjanından Osmanlı'nın en ust duzey dinî danışma merkezi olan "Daru'l-Hikmeti'l-İslamiye"de gorev yaptı. İngilizlerin İstanbul'u işgali yıllarında onların aleyhinde Hutuvat-ı Sitte adıyla bir risale neşretti.
Anadolu'da başlatılan İstiklal mucadelesine destek verdi.
1925 yılında Van'da eğitim faaliyetlerinde bulunurken, o sırada meydana gelen Şeyh Said hareketi sebebiyle, bu harekete karşı cıktığı halde, tedbir olarak once Burdur'a, ardından Isparta ve Barla'ya gonderildi. Burada sekiz yıl kaldı. "Risale-i Nur" isimli Kur'an tefsirinin coğu bolumlerini burada yazdı. Eserleri ve fikirleri sebebiyle 1935 senesinde Eskişehir Mahkemesine sevk edildi.
Surgune gonderildiği Kastamonu'da eserlerini yazmaya devam etti. 1943'te Denizli Mahkemesi'ne, 1948'de Afyon Mahkemesi'ne sevk edildi. Mahkemeler beraatla neticelendi.
1950'de cok partili hayata gecildiğinde dini hak ve hurriyetler genişledi. Bediuzzaman, bu donemde eserlerini matbaalarda bastırdı.
Bediuzzaman Said Nursi, 23 Mart 1960'ta Urfa'da Hakk'ın rahmetine kavuştu.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Peygamberler ve Evliyalar
- Bediuzzaman Said Nursi. / Kısaca