İbrahim'in İsmail'i kurban sunması ve Nemrut tarafından ateşe atılması ile ilgili Osmanlı minyaturu, Turk ve İslÂm Eserleri Muzesi, İstanbul, 1583
İsmail (Arapca: إسماعيل), İbrahimi dinlerce tanınmış bir peygamberdir. Ozellikle İslam dininde yeri onemlidir.
İsmail'in doğumu ve soyu
Kur'an'da adı gecen peygamberlerdendir. Babasının İbrahim, annesinin ise Hacer olduğu kaydedilmiştir.
Kendisine Zebihatullah yani Allah'ın kurbanı da denilir. Muhammed peygamberin atasıdır.
İbrahim burada (Kenan) yaşadı. İbrahim 86 yaşındayken Hacer'den oğlu İsmail doğdu.
Daha sonra İbrahim 100, Sara 90 yaşına ulaşmışken Sara'dan da İshak doğdu. (Yaratılış 17:17-27)
İsmail İbranice 'İşmael (işma: duymak, el:tanrı)' kokunden gelmektedir ve 'Allah duydu veya duyacak' anlamındadır.
İbrahim peygamberin uzun sure cocuğu olmamış ve Allah'a defalarca cocuğu olması icin yalvarmıştır.
Sonunda Allah duasını kabul etmiş ve ona bir cocuk nasip etmiştir.
Bunun uzerine de İbrahim cocuğun ismini 'Allah duamı kabul etti (işmael)' anlamında ve gunumuzde Arapca'da 'İsmail' olarak kalıplaşmış ismi koymuştur.
İslami ve Musevi kaynaklara gore, İbrahim'in buyuk oğlu İsmail peygamberin soyu bugunku Arap milleti, kucuk oğlu İshak'ın soyu ise Yakup dolayısıyla İsrailoğulları olarak devam ettiğine inanılmaktadır.
İbrahim tevrat’a gore Hacer ve İsmail'i bugunku Urdun sınırına (Paran) yollamıştır. İsmail ve soyu orada buyudu.
Urdun, Arabistan ve guney Edom'u ele gecirdi.
İslami inanışa gore Hacer ile İsmail bugunku Mekke’nin bulunduğu yere gelirler ve Zemzem Kuyusunu bulurlar.
Daha sonra da İbrahim gelerek birlikte Kabe’yi inşa ederler. Ayrıca İbrahim’in gorduğu bir ruya uzerine İsmail’i kurban sunduğuna, sonra da Allah'ın İsmail'i kurtarmak icin gokten bir koc indirdiğine inanılır.
"Ey Rabbim! Bana salihlerden olacak bir cocuk bağışla.
Biz de ona uysal bir oğul mujdeledik. ''Cocuk kendisiyle birlikte koşup yuruyecek yaşa gelince İbrahim ona, “Yavrum, ben ruyamda seni boğazladığımı gordum.
Duşun bakalım, ne dersin?” dedi. O da, "Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın" dedi.
Nihayet her ikisi de boyun eğip, İbrahim de onu yuz ustu yere yatırınca ona, şoyle seslendik: "Ey İbrahim! Gorduğun ruyayı yerine getirdin.
Şuphesiz biz iyilik yapanları boyle mukafatlandırırız." "Şuphesiz bu apacık bir imtihandır." Biz, (İbrahim'e) buyuk bir kurbanlık vererek O'nu kurtardık.
Sonradan gelenler arasında ona guzel bir ad bıraktık. İbrahim'e selam olsun'' (Saffat suresi, 100 -107)
''İbrahim'in, İsmail'le birlikte, Beytullah'ın ana duvarlarını yukselterek şoyle yakardıkları zamanı da an: "Rabb'imiz, bizden gelen niyazları kabul buyur; sen, evet sen, Semî'sin, her şeyi cok iyi duyarsın; Alîm'sin, her şeyi cok iyi bilirsin." (Bakara suresi, 127)
''Kur'Ân'da İsmail'i de an; cunku o, vaadine sadık bir kuldu ve gonderilmiş bir peygamberdi. Ailesine ve cevresine namaz kılmayı ve zekat vermeyi emrederdi ve Rabbinin katında hoşnutluğa ermişti.'' (Meryem suresi, 54- 55)
"Rabbimiz, gercekten ben, cocuklarımdan bir kısmını beyt-i haram yanında ekini olmayan bir vadiye yerleştirdim; rabbimiz, dosdoğru namazı kılsınlar diye (oyle yaptım), boylelikle sen, insanların bir kısmının kalplerini onlara ilgi duyar kıl ve onları birtakım urunlerden rızıklandır. Umulur ki şukrederler." (İbrahim suresi, 37)
On iki oğul ve bir kızı olan İsmail'in cocukları:
Nebaioth (Nabit)
Kedar (Kaydar)
Adbeel (İzil/İdbil)
Mibsam (Mesma/Rama)
Mishma(Mişa)
Dumah (Duma)
Massa (MÂs/MÂş)
Hadad (Ezer/Ezur)
Tema (Tamya)
Jetur (Katura)
Naphish (Kafes)
Kedemah (Kaydman)
Mahalath ya da Bashemath (Basma) - Yakup peygamberin ikizi Esav ile evlendi.
Soyağacları
Nuh'un oğlu Sam'dan İbrahim'e
İbrahim'in, eşleri Hacer (İsmail dahil) ve Ketura'dan doğan nesli
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Peygamberler, Evliyalar ve Sahabeler
- İsmail Hayatı - İsmail Kimdir