Allah, iman edenlere ise, Firavun’un karısını ornek gosterdi. Hani o, “Rabbim! Bana katında, cennette bir ev yap. Beni Firavun’dan ve onun yaptığı işlerden koru ve beni zalimler topluluğundan kurtar!” demişti.
Tahrim/11

Hazret-i Musa’yı bebekken Nil Irmağından kurtarıp, buyuten, sonra da onun peygamberliğine inanan hanım. Fir’avn’ın hanımıdır. Yusuf aleyhisselama iman eden Reyyan bin Velid’in neslindendir. Kavminin seckin kadınlarından olup, iffet ve cemal sahibiydi.

Mısır’da ilahlık iddiasında bulunan Fir’avn, gorduğu bir ruya uzerine İsrailoğullarından doğacak butun erkek cocukların oldurulmesini emretti. Bu sırada Musa aleyhisselam dunyaya geldi. Musa aleyhisselamın annesi, onu oldurulmekten kurtarmak icin, Allahu tealanın ilhamıyla bir sandığa koyarak Nil ırmağına bıraktı. Akıntıyla suruklenen sandık Fir’avn’ın sarayının bahcesine ulaştı. Irmağın suları uzerinde sandığın suruklendiğini goren saray vazifelileri, sandığı alıp Fir’avn’ın hanımı Asiye’ye goturduler. Hazret-i Asiye, sandığın icinden cıkan ve akıllara durgunluk verecek guzellikteki cocuğa karşı muhabbet ve acıma hissi duydu. Fir’avn ise o cocuğu oldurtmek istedi. Hazret-i Asiye’nin ısrarlı isteği uzerine onu evlad edindiler. Buyuyup erginliğe ulaşan Musa aleyhisselam, bir ara Mısır’dan ayrılıp Medyen’e gitti. Bir muddet sonra Medyen’den donuşte Allahu teala tarafından peygamber olarak vazifelendirildi. Fir’avn ve adamları Musa aleyhisselamın peygamberliğini kabul etmediler. Hazret-i Asiye ise Musa aleyhisselamın peygamberliğine iman etti. Bir muddet imanını gizledi. Gizli gizli Allahu tealaya ibadet etti. Onun gizlice iman ettiğini oğrenen Fir’avn, vazgecmesi icin tehdidde bulundu. Fir’avn, butun tehdid ve eziyetlere rağmen imanından donmeyen hazret-i Asiye’yi ellerinden ve ayaklarından dort direğe bağlatıp sırt ustu yere yatırttı. Goğsu uzerine değirmen taşı koydurdu. Bu eziyetler ve işkenceler esnasında; “Ya Rabbi! Benim icin nezdinde Cennet’te bir ev yap! Beni cahil Fir’avn’dan, batıl kotu amelinden ve zalim olan bu kavmin şerrinden koru!” diye dua etti. Allahu tealä tarafından kendisine; “Başını kaldır!” diye ilham olundu. Başını kaldırıp baktığında, gozunden perde kaldırılıp Cennet’te kendisi icin beyaz inciden yapılmakta olan koşku gordu. Artık yapılan eziyetlerden acı duymuyor, Cennet’te kendisi icin hazırlanan koşku seyrediyor ve guluyordu. Asiye’nin imanını Fir’avn’ın akıl almaz işkenceleri bile sondurememiş, bilakis onu daha kuvvetlendirmiş, gelecek nesillere ornek olmuştur.

Bu duruma iyice kızıp sinirlenen Fir’avn, hazret-i Asiye’nin uzerine daha buyuk kaya atılması ve boylece cok elem verici buyuk işkence ve eziyyet yapılmasını emretti. Fakat o kaya cesedi uzerine atıldığında, hazret-i Asiye coktan ruhunu teslim etmişti.

Rehber Ansiklopedisi