EshÂb-ı kirÂmın buyuklerinden olup, Horasan taraflarında vefÂt eden en son sahÂbîdir. İsmi Bureyde bin Eslem'dir.
Resûlullah efendimiz, beraberinde Ebû Bekir-i Sıddîk ve onun azadlı kolesi Amir bin Fuheyre olduğu hÂlde Medîne-i munevvereye doğru gidiyorlardı. Bu sırada Mekke muşrikleri, onları yakalamak icin harekete gectiler. Her tarafı aramaya başladılar. Yakalayıp getirene buyuk mukÂfatlar vadediyorlardı.
İcimiz serinledi
Hicret yolu uzerinde bulunan kabîleler, bu iş icin seferber olmuşlardı. Bureyde bin Eslem de kendi kabîlesinden yetmiş kişiyle beraber bu işin peşine duşmuştu. Karşılaştıkları zaman, Resûlullah ona sordular:
- Sen kimsin?
- Bureyde.
Bu cevap uzerine Resûlullah, Hz. Ebû Bekir'e donup buyurdu ki:
- Y Eb Bekir, icimiz serinledi ve iyi oldu.
Sonra tekrar Bureyde bin Eslem'e donerek sordu:
- Kimlerdensin?
- Eslem kabîlesindenim.
- SelÂmetteyiz. Peki Eslem'in hangi kolundan?
- Sehm kolundan.
- Y Eb Bekir senin nasîbin cıktı.
- Ya sen kimsin?
- Allahu teÂlÂnın Resûlu Muhammed'im. Seni Allahu teÂlÂnın bir olduğuna ve benim de O'nun Resûlu olduğuma inanmaya da'vet ederim.
Bunun uzerine Bureyde ve yanındakiler, Eşhedu enl ilÂhe illAllah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resûluh [Ben şehÂdet ederim ki, Allahu teÂlÂdan başka ilÂh yoktur. Muhammed O'nun kulu ve Resûludur] diyerek îmÂn ettiler. Bureyde sonra dedi ki:
- Allahu teÂlÂya hamd ve senÂlar olsun ki, bizler zorla değil, isteyerek Musluman olduk.
Bureyde ve yanındakilerin elinde az miktarda sut vardı. Bunu Resûlullaha takdîm ettiler. Resûlullah efendimiz ve yanındakiler bu sutten ictiler ve onlara hayır duÂda bulundular. Resûlullah efendimiz o gece Bureyde'ye Meryem sûresinin baş tarafını oğretti.
Bureyde ertesi gun Peygamber efendimize dedi ki:
- YÂ ResûlAllah yanınızda sancak olmadan Medîne'ye teşrif etmemiz uygun değildir.
Daha sonra başındaki sarığı sancak gibi, mızrağın ucuna bağladı.
Bureyde hazretleri Medîne-i munevvereye kadar Resûlullahın onlerinde, LivÂ-i Muhammedîyi, ya'nî sancağı taşımıştır.
Hayatım at sırtındadır
Hz. Bureyde, Resûlullah efendimiz ile beraber bircok savaşlara katılmış, Mekke'nin fethinde bulunmuştur. Ayrıca Resûlullahın Hz. HÂlid komutasında Yemen taraflarına gonderdiği orduda da yerini almıştır.
Hz. Bureyde Resûlullahın son zamanlarında UsÂme kumandasında Şam tarafına gonderdiği orduda da sancak taşımıştır. Boylece Resûlullahın sağlığında ilk ve son sancağını taşıyan sahÂbi olmuştur.
Bureyde hazretleri demiştir ki:
- Benim damarlarımda cihÂd kanı akmaktadır. Hayatım at sırtında gecer.
683 tarihinde, Yezid zamanında vefÂt etti.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Peygamberler, Evliyalar ve Sahabeler
- Resûlullahın sancaktarı: BUREYDE BİN HASİB...