Allah Resulu (sav) KÂinatın Efendisi, bizim en guzel orneğimiz ve Allah'ın sevgilisidir.
Şu fani Âlemde, nefsimize hoş gelen onca şey icinde, bizi cevreleyen pek cok insan icinde her şeyden ve herkesten, mallarımızdan, cocuklarımızdan, anne ve babalarımızdan cok sevmemiz gereken varlık O'dur.
O'nu sevmek Allah'ın emridir. Peygamberimizin (sav) ozel arzusudur. Onu sevmek Mu'min olmanın bir gereğidir. Cunku O; bizleri kufrun karanlığından İslam'ın aydınlığına cıkarmaya vesile olan zattır. O oldu ki, bugun yeryuzunde milyarı aşan tevhid ehli oldu. Onun vesilesiyle bugun Rabbine secde eden inananlar vardır. Dunyayı huzur ve selam (barış)a cağıran yurek ehli insanlar vardır.
Peygamber'e muhalefet helak sebebidir!
Ebu Hureyre (ra) Allah Resulunun şoyle buyurduğunu nakletmiştir: "Sizi kendi halinizle baş başa bıraktığım surece beni bırakın. Zira sizden oncekileri cokca soru sormaları ve Peygamberlerine muhalefet etmeleri helake uğrattı. Sizi bir şeyden sakındırdığımda ise ondan kacının. Size bir şeyi emrettiğimde, gucunuz oranında onu yerine getirin." [Buharî, Muslim, Tirmizi]
Yine Ebu Hureyre (ra) Allah Resulunun şoyle buyurduğunu nakletmiştir: "Cennete girmemekte direnen haric, ummetimin tumu cennete girecektir. 'Cennete girmemekte kim direnir?' diye sorulduğunda: Bana itaat eden cennete girer, bana itaat etmeden cennete girmek isteyendir' şeklinde cevap verir." [Buharî]
Efendimizi sevmek, O'nu tanımakla mumkun!
Hadislerini okumalıyız
Peygamber aleyhisselam'ın bize en guzel ornek olduğunu bildiren Ayet-i kerîme, onu kendimize model almamızı tavsiye etmektedir. Resul-i Ekrem efendimiz evinde nasıl yaşardı? Sokağa nasıl cıkardı? Yolda nasıl yururdu? Gorduğu insanlara nasıl davranırdı? Mescide vardığı zaman ne yapar, nasıl ibadet ederdi? İslamiyet'i oğretme metodu neydi? Henuz Musluman olmayanlara karşı tutumu ve onlara İslam'ı tebliğ şekli nasıldı? İnsanlar bir yana, hayvanlara, hatta eşyaya karşı nasıl bir tavır takınırdı? Butun bunları ve daha başka hususları oğrenmemiz İslamiyet'i doğru şekilde yaşayabilmemiz Allah'ın Resulu'nu tanımamıza, Allah'ın Resulu'nu tanımamız da Hadislerdeki İslam'ı oğrenmemize bağlıdır.
Hadisleri okuyup oğrendikce, mukemmele doğru giden yolda mesafeler almaya başlarız. Doğruyu yanlışı tanırız. Davranış bozukluğumuzu fark eder, kusurlarımızı kolayca yakalarız. İşte o zaman kendimizi hesaba ceker, hatalı davranışlardan uzak durmaya calışırız.
İman, O'nu sevmeden tamamlanamaz!
Abdullah bin Hişam (ra) anlatıyor: Allah Resulu ile beraberdik, Omer (ra)'nın elinden tutmuştu. Hz. Omer dedi ki: 'Ey Allah'ın Resulu! Sen bana, nefsim haric her şeyden daha sevimlisin.' Resûlullah (sav) hemen şu cevabı verdi: 'Hayır, ey Omer! Nefsimi elimde tutan Allah'a yemin ederim ki, ben sana nefsinden daha sevgili olmadıkca olmaz (imanın eksiktir)
Hz. Omer: 'Bundan sonra sen bana nefsimden de daha sevgilisin!' Bunun uzerine Allah Resulu (sav): 'İşte şimdi oldu (kÂmil imana erdin) ey Omer, buyurdu. [Buhari, Kutub-u Sitte 12/398 H.No:4356]
Gorulduğu gibi Peygamber Efendimizi, kendimizden bile cok sevmemiz, kÂmil bir imanın gereğidir.
Bu aşkla zaten sahabe-i kiram, O'nun ayaklarına bir diken bile batmasına razı olmazlardı.
O'nun en ufak bir yerinin bile incinmesine rıza gostermezlerdi. Bunları biz de istemeyeceğiz. Ama sadece bunları istemek yeterli midir? Bir Musluman'ın Peygamberini sevdiği nasıl anlaşılır, bunu nasıl ortaya koyar?
'Tartışmaya duştuğunuz şeyleri, Allah'a ve Resulune getirin'
"Hayır! Rabbine ant olsun ki onlar, aralarında vuku bulan anlaşmazlıklarda seni hakem kılmadıkca, sonra da vereceğin hukmu gonul huzuruyla kabul edip teslim olmadıkca iman etmiş olmazlar." (Nisa, 65)
"Hicbir Peygamberi Allah'ın izniyle itaat edilmesi dışında bir sebeple gondermedik." (Nisa, 164)
"Ey iman edenler! Allah'a ve Resulune itaat ediniz!" (Enfal, 20)
"Kim Peygambere itaat ederse, Allah'a itaat etmiş olur." (Nisa, 80)
"Ey İman edenler! Allah'a itaat edin, Resul'une itaat edin ve sizden olan emir (yetki) sahiplerine de... Şayet herhangi bir şeyde tartışmaya duşerseniz; Allah'a ve ahiret gunune inanıyorsanız, onu Allah'a ve Resul'une havale ediniz. Bu daha hayırlı ve akıbet itibariyle daha guzeldir." (Nisa, 59)
Allah tarafından sevilmek, Resulu'nu sevmekle mumkun
Kur'an'da Yuce Rabbimiz, Allah'ı sevmenin yolunun Resulunu sevip, yolundan gitmekle mumkun olduğunu belirtmektedir. "De ki: Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve gunahlarınızı bağışlasın." [Ali İmran 3/31] Biz muminler Allah Resulunu tum varlığımızdan once ve cok sevmeliyiz.
"De ki: Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, hısım akrabanız, kazandığınız mallar, zarara uğramasından korktuğunuz ticaret, hoşlandığınız meskenler, size Allah'tan, Resulunden ve Allah yolunda cihattan daha sevgili ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleyin. Allah fasıklar topluluğunu hidayete erdirmez." [Tevbe 9/24]
Yakınlarımız, cocuklarımız, mallarımız, bizi bu fani dunyaya bağlayan her ne var ise hepsi peygamberin bir zerresi hukmunde bile değildir. Eğer O'na olan sevgimiz kendi nefsimizden bile fazla değilse gecersizdir.
Milli Gazete
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Peygamberler ve Evliyalar
- ‘Muhammed s.a.v cumleye dindir imandır’