28.06.2009 09:46
Kendisini ''Ataturk Askeri'' olarak tanımlayan 7 cocuk babası Hasan Alanlı (80), AA muhabirine, cok kucuk yaşlarda Ataturk'u gorduğunu ve cok etkilendiğini soyledi.
Alanlı, yaklaşık 60 yıl once vatani gorevine Diyarbakır'da topcu olarak başladığını daha sonra Kore Savaşı'na katılmak uzere 33 gunluk deniz yolculuğunun ardından silah arkadaşlarıyla bu ulkeye gittiğini anlattı.
Yaşadıkları ve gorduklerinin kelimelere sığmayacağını, cok kotu gunler gecirdiğini ancak verdiği mucadeleden dolayı onurlu ve mutlu olduğunu belirten Alanlı, ''Bircok catışmaya girdim. Gozumun onunde arkadaşlarım şehit oldu. Ozellikle Resul Cavuş'un kollarımda son nefesini verişini hic unutamıyorum. Atılan bomba sonrası ağır yaralandı, benimle helalleştikten sonra da hayatını kaybetti. Onun şehit olduğu yerin toprağını Ankara'ya getirdim'' dedi.
-58 YILDIR ŞARAPNEL PARCASI İLE YAŞIYOR-
Kore'de bulunduğu zaman diliminde unutamayacağı carpışmalar yaşadıklarını ve kahramanca savaştıklarını ifade eden Alanlı, şoyle konuştu:
''Duşman bizi pusuya duşurdu. Bombalar uzerimize yağıyordu. Arkadaşlarım 'vatan sağolsun' deyip şehit oluyorlardı. Atılan bir bombanın şarapnel parcası ayağıma, yuzume ve başıma isabet etti. Ağır yaralanmışım. Uzun sure hastanede kaldım. Başıma isabet eden şarapnel parcası beyin zarıma yakın bir yerde kaldı Alındığı zaman felc olabilirmişim. O yuzden parcayı almadılar. Bu nedenle 58 yıldır başımdaki bu şarapnel parcası ile yaşıyorum. Yapılan tedavinin ardından yeniden cepheye koşup arkadaşlarıma yardım ettim.''
- KANIYLA TURK BAYRAĞI CİZMİŞ -
Bir catışmada ise son mermisine kadar savaştığını ancak 9 arkadaşıyla duşmana esir duşmekten kurtulamadığını anlatan Alanlı, şoyle devam etti:
''Tam 7 ay 23 gun esir kaldık. Turk askerine yakışır şekilde hic boyun eğmedik. Hep başımız dik oldu. Bize, surekli dağda odun kestirip taşıtıyorlardı. Bir gun 9 arkadaşımla bir yolunu bulup, dağdan kacmayı başardık. Ancak 7 arkadaşımın vurulduğunu oğrendim. Bir arkadaşımla bizim askerlerin bulunduğu yere geldiğimizde bizi duşman zanneden Turk askerleri uzerimize ateş acmaya başladı. Hemen gomleğimizi cıkarttık, elimizi bıcakla kesip kanımızla uzerine Turk Bayrağı cizdik. Bizi boylelikle tanıdılar. Orada gecen 14 ayın ardından tekrar Turkiye'ye donduk. Ancak yaşadıklarımı bugun bile unutamıyorum. Savaşlarda projektor kullanıldığı icin evde cok aydınlık bir odada oturmak istemiyorum. Teşhir olacağımı duşunuyorum. Boyle bir iz kaldı bende.''
Alanlı, askerden geldikten sonra tekrar doktorlara beynindeki şarapnel parcasını gosterdiğini ancak alınamayacağını oğrendiğini, hayatta her şeyin kendisine o anları hatırlattığını ancak gazi olmaktan cok mutlu olduğunu sozlerine ekledi.
AA
http://www.haberturk.com/haber.asp?i...&dt=2009/06/28