"Biz cok ilimden ziyÂde az da olsa edebe muhtÂcız."

"Âlimleri hafife alanların Âhireti, umerÂyı hafife alanların dunyÂsı, dostlarını hafife alanların muruvveti yıkılır."

"Kalbinde Allah korkusu cok az olan, duny sevgisi bulunan, haramlardan sakınmayan, Âlim olduğunu soylerse şaşılır."

"SÂlih kimselerden olmadığım hÂlde, sÂlihleri severim. Kotu kimselerden daha aşağı olduğum halde, kotuleri sevmem."

"Eğer gıybet etseydim, anamı, babamı gıybet ederdim. Cunku sevÂblarımın onlara verilmesi daha hayırlı olur."

"Mustehabları yapmakta gevşek davranan, sunnetleri yapamaz. Sunnetleri yapmakta gevşek davranmak, farzların yapılmasını zorlaştırır. Farzlarda gevşek davranan da mÂrifete, Allahu teÂlÂnın rızÂsına kavuşamaz."

Birisine; "Allahu teÂlÂyı murÂkabe et!" dedi. O kişi; "Bu nasıl olur?" deyince; "Allahu teÂlÂyı gorur gibi ol." buyurdu.

"İnsan; nefs, şeytan, munÂfık gibi uc duşmanla karşı karşıyadır ve bunlardan kurtulmak cok guctur."

"Calışıp kazanma zahmeti cekmemiş kimsede hayır yoktur."

"İlmin evveli niyet, sonra anlamak, sonra yapmak, sonra muhÂfaza, sonra da yaymaktır."

"Nefsini bilen Rabbini bilir." hadîs-i şerîfinin sırrına eren, nefsini sokakta gorduğu kopekten aşağı bilir."

"Nice kucuk amel, niyetle buyur, nice buyuk amel ise niyetle kuculur."

"Kim ilmi ararsa oğrenir. İlmi oğrenen, gunah işlemekten korkar. Gunahtan korkan ondan kacar. Ondan kacan ise kıyÂmet gunu hesaptan kurtulur."

"Şupheli bir kuruşu geri vermeyi, binlerce lira sadaka dağıtmaktan daha fazla severim."

"Din kardeşimin bir ihtiyÂcını gormem, bir sene nÂfile ibÂdet etmemden daha onemlidir."

"İnsanların en alcağı kimdir?" diye sorulunca; "Din kisvesi altında duny menfaati sağlayandır." buyurdu.

"İlimde cimrilik yapan kişiye Allahu teÂl uc bel verir: Ya olur, ilmi gider. YÂhud unutur veya kendine ilmi unutturacak kimse ile dostluk kurar, oylece ilmi gider."

"Ben, peygamberlikten sonra ilimden daha ustun bir rutbe olduğunu zannetmiyorum. Âlimlerden biri, bir ihtiyacla karşılaşınca, onun ile meşgûl olur, okuyamaz. Onun ihtiyÂcını giderip, okumasını sağlamak daha makbûldur."

"İnsandaki en ustun haslet hangisidir?" diye sorulunca; "KÂmil akıl." buyurdu. "Eğer o yoksa?" dediler. "Guzel edebdir." buyurdu. "O da yoksa?" dediler. "Kendisiyle istişÃ‚re edilecek şefkatli bir kardeş." buyurdu. "O da yoksa?""Devamlı sukût." buyurdu. "O da bulunmazsa?" dediklerinde; "Olmek." buyurdu.

"Şu dort cumle, dort bin hadîs-i şerîften secilmiştir; kadına guvenme, mala aldanma, mîdeni fazlaca doldurma, işine yarıyacak kadar ilim oğren."

"Bir Âlimin sakınması gereken en onemli husus; Allahu teÂlÂnın haram kıldığı şeylerden uzak durması ve dunyÂya gonul bağlamamasıdır."

"Duny sevgisi ve gunahların istil ettikleri kalpten nasıl hayır beklenir."

"Allahu teÂlÂya isyÂn ederken, O'nu sevdiğini acıklarsın. Bu ise kıyasta acÂibdir. Eğer sevgin doğru olsaydı, O'na itÂat ederdin; cunku seven, sevdiğine itÂat eder."

"Guzel ahlÂkı, bir cumlede hulÂsa eder misin?" diye sorduklarında; "Kızmamaktır." buyurdu

Kaynak:ismailaga.info