Hayat oykusu

Cocukluğu ve gencliği

1948'de doğmuş, Rum bir babanın ve İsvecli bir annenin ucuncu cocuğu olan Cat Stevens'ın asıl adı Steven Demetre Georgiou'dur. Babası Yunan Ortodoksu olmasına rağmen Steven bir Katolik okuluna gitti. 8 yaşındayken annesi babası boşandı, bir sure beraber yaşadılarsa annesi oğlunu alıp İsvec'e dondu. 16 yaşındayken okulu bıraktı, daha sonra Sanat Okulu`na girdi ama oradan da ayrıldı.

İlk hit parcasını ve albumunu 18 yaşındayken yaptı. "I Love my Dog" şarkısı Cat Stevens'ın doğuşu anlamına geliyordu. 1966 yılında Matthew and Son albumunu piyasaya surdu. Bu donemde Cat Stevens ismini aldı. 1967'de yayımlanan New Masters albumu fazla tutulmadı, bu album sonradan bircok kişi tarafından yorumlanan The First Cut Is the Deepest parcasıyla hatırlanır.

1968'ların başında 19 yaşındayken Stevens tuberkuloza yakalandı. Aylarca hastanede yattığından muziğe tekrar donmesi 1970`i buldu.

1970'de yayımladığı folk muzik temeline oturtulmuş, onceki albumlerinden de biraz farklı sayılan Mona Bone Jakon yayımladı. Bu albumde o donemki aşkı Patti D'Arbanville icin yazılmış (daha sonra bir klasik halini alan) "Lady D'Arbanville"
endine has bir muzik oluşturan Stevens 1971`de cıkardığı Teaser and the Firecat albumuyle başarının tadını cıkarmaya devam etti. Bu albumde "Peace Train", "Morning Has Broken" ve "Moonshadow" gibi bircok hit parca yer alıyordu.
1970`li yıllarda yeni albumler yayımlamaya devam etti.

Musluman oluşu

1976 yılında bir kaza sonrası boğulmak uzere olan Cat Stevens, Tanrı`ya kurtarması icin yalvarmaya başladı. Yıllar sonra VH1 kanalında o anı şoyle anlattı: "Bir anda kendimi tuttum ve "Oh Tanrım, eğer beni kurtarırsan senin icin calışacağım, dedim". Bu olume yakın deneyim onun ruh halini değiştirdi. Kardeşi David, Stevens'a bir Kur'an hediye etti ve Stevens`ın İslamiyet`e gecişi başlamış oldu. 1977 yılında Musluman olarak Yusuf İslam adını aldı.

Değişimini ilerleyen yıllarda muzikle uğraşmayı bıraktı. Sahnelerden uzaklaştı, hatta muzik şirketlerinden artık albumlerinin dağıtılmamasını rica etti fakat bu talebi reddedildi.

Şu an karısı ve beş cocuğuyla birlikte Londra'da yaşamaktadır.