Ensar'dan olan bir sahabi. Babası Âzib olup HÂriseoğulları'ndandır. Kunyesi Ebu Ammare'dir. Nesebi, BerÂ' b. Âzib b. Adiy b. Ceşm b. Mecdia b. HÂrise b. Haris b. Hazrec b. Amr b. MÂlik b. Evs'tir.

Hicret'ten once musluman oldu. Uhud savaşından itibaren butun gazalarda bulundu. Sıffin'de Hz. Ali tarafında yer aldı. Resulullah'ın ashabından Medîne'ye ilk gelenler Mus'ab b. Umeyr ile İbni Ummi Mektum'du. Bu zatlar BerÂ'nın da bulunduğu Medineliler'e Kur'an okuyorlardı. Resulullah'ın bir gazvesine katıldı. Veda haccından once BerÂ, Hz. HÂlid b. Velid ile birlikte Yemen'e gitti. Daha sonra oraya gonderilen Hz. Ali ile geri dondu. Hz. Ali'nin hilafeti sırasında Kûfe'de bulunuyordu. Hicret'in yetmişucuncu yılında orada vefat etti. Muhammed b. MÂlik, onun parmağında altın yuzuk taşıdığını naklederek onunla olan konuşmasını anlatır:

"Herkes itiraz ederek nicin altın yuzuk taktığını sorduklarında BerÂ' cevaben Bir gun Resuûlullah ganimet dağıtırken elindeki altın yuzuğu bana verip, "Âl bunu, CenÂb-ı Hak ile Resulu'nuun sana taktığı bu yuzuğu parmağında taşı" buyurdular. Şimdi siz ne diye bana Rasûlullah'ın parmağıma taktığı bu yuzuğu cıkar diyorsunuz?" dedi.

BerÂ, Hz. Peygamber'den uc yuzden fazla hadîs rivayet etmiştir. Bunlardan yirmiikisi BuhÂrî ile Muslim tarafından rivayet edilip muttefekun aleyhtir. BerÂ'nın rivayetlerinden bazıları.

-Resulullah Medine'de on altı on yedi ay Beytu'l Makdis'e doğru namaz kıldı. Sonra bir ikindi namazında KÂbe'ye dondu.

- Yatarken abdest alıp sağ tarafa yat ve de ki: "İlÂhî, kendimi sana teslim ettim. İşimi sana bıraktım. Arkamı sana dayadım. Cunki umidim de sendedir, korkum da. Senden sığınacak yer varsa o da sensin. Senden kurtulacak yer varsa yine sensin. İlahi, indirdiğin kitabına, gonderdiğin peygamberine iman ettim. " Şayet o gece olursen fıtrat uzere olursun. "

-" Şu yedi şeyi yap: Cenazeyi mezara kadar izle, hastayı ziyaret et, davete icabet et, mazluma yardım et, yemini kabul et, selÂmı karşıla, aksırana dua et. "
ŞÃ‚mil İA