Hz. Peygamber'in amcasının oğlu ve sahÂbî. Adı Fadl, kunyesi Ebû Muhammed'dir. LÂkabı,"Redîfu'r Rasûl" idi. Nesebi, Fadl b. AbbÂs,
b. Abdulmuttalib b. Hişam b. Abdulmenaf b. Kusay'dır.
Bedir'den once musluman olmasına rağmen (İbn Sa'd, TabakÂt, IV, 37) muşriklerden cekindiği icin muslumanlığını acığa vurmamıştır.
Mekke'nin fethinden bir muddet once babası Hz. AbbÂs ile birlikte Medine'ye hicret etti. Hicretinden bir muddet sonra Mekke'nin fethi gercekleşti. Fadl b. Abbas, ilk defa gazaya yani Mekke fethine katıldı, sonra Huneyn gazasında bulundu. Burada da buyuk kahramanlık gosterdi. Muslumanların Huneyn'de dağınıklık gostermesi uzerine Fadl, buyuk bir dirÂyet ve fedakÂrlıkla Resulullah'ın yanında bulundu ve HavÂzin kabîlelerine karşı carpıştı.
Veda haccında Resulullah (s.a.s.) ile birlikte onun devesine binmişti. Bunun icin ona "Redîfu'r Rasûl' yani "Resulullah (s.a.s.)'in uzengi arkadaşı" lÂkabı verilmişti. Bu sırada Has'am kabilesinden genc ve guzel bir kadın bir mesele sormak istedi. Fadl, gozlerini kadına dikmişti. Resulullah kadına bakmıyordu. Fadl'ın bu hareketini beğenmedi ve ona, dikkatli olmasını ihtar etti; kadına bakmasın diye, uzengisinden tutup, başını cevirdi (İbn Sa'd, TabakÂt, IV, 37).
Hz. Fadl, Resulullah (s.a.s.)'in hizmetinde bulunanlardandır. Resulullah son hastalıklarında, son hutbelerinde Fadl'dan sozetmiştir (İbn Hacer, el-İsÂbe, V, 212, İbn Abdi'l-Berr, İstiÂb, V, 535). Hz. Fadl, Resulullah (s.a.s.)'in gasl sırasında hazır bulunmuş; gasli suyunu dokmuş, Hz. Ali de gasletmiştir.
Hz. Fadl, cok guzel yuzlu idi (el-İsÂbe, V, 212). Ummu Mektum isimli bir kızı vardı. Bu kız, Hz. Hasan ile evlenmiş, daha sonra ondan boşanarak, Ebû Musa el-Eş'Ârî ile evlenmiştir (el-İstiÂb, 535).
Hz. Fadl b. AbbÂs'tan yirmidort hadis rivÂyet edilmiştir. Bunlardan uc tanesi muttefekun aleyh'tir (Tenzibu'l-KemÂl, 309). RÂvileri arasında şunları saymak mumkundur: SahÂbenin buyuklerinden İbn AbbÂs ve Ebû Hureyre'den başka Kerib, Kusm b. AbbÂs, AbbÂs b. Ubeydullah, Rebiab. HÂris(Tehzibu't-Tehzib, IV, 280).
Hz. Fadl'ın vefatı hakkında değişik bilgiler verilmiştir. Bir kısım rÂvîler, Suriye'de meydana gelen salgında vefÂt ettiğini; bir kısmı ise, EcnÂdin savaşında şehid olduğunu soyluyorlar. Bu rivÂyetlerden ikincisi, daha yaygındır ve doğruya daha yakındır (el-İsÂbe, 212).
ŞÃ‚mil İA
__________________
Fadl İbn Abbas
Peygamberler, Evliyalar ve Sahabeler0 Mesaj
●35 Görüntüleme