ADET (REGL) GECİKMESİ
Adet kanamasının beklenen tarihte gelmemesidir. Fizyolojik olarak gebelikte (Gebelik Takibi ve İzlem ), emzirme periyodunda ( Anne Sutu ve Emzirme ) ve menopozda (Menopoz ve Osteoporoz ) adet kanamasının gelmemesi normaldir.
Normal adet goren bir kadında adet kanamasının gecikmesi durumunda gebelik ihtimali gozden gecirilmelidir. Adeti gecikmiş olan kadının gebe olmadığı ispatlandıktan sonra adet gecikmesine neden olabilecek diğer faktorler araştırılır.
Adet gecikmesinin bircok nedeni olabilir. Hormonal faktorler, ureme organları ile ilgili hastalıklar, stres gibi yaşam koşulları, ağır egzersiz veya aşırı kilo alıp verme adet gecikmesine neden olabilir.
Adet kanaması vucutta bulunan işlevleri birbirinden farklı hormon salgılayan bircok salgı bezinin uyum icinde calışması sonucunda olur. Sonuc olarak bu salgı bezlerindeki herhangi bir duzensizlik kendisini adet gecikmesi ile belli edebilir. Tiroid bezinin fazla veya az calışması, prolaktin hormonu yuksekliğine neden olan hipofiz bezi hastalıklarında ilk yakınma adet gecikmesidir.
Adet kanaması rahim ici zarının dokulmesidir. Adet kanaması icin rahim ici zarının yeterli kalınlığa ulaşması gereklidir. Daha onceden gecirilmiş rahim ici girişimler ve ozellikle de kurtaj işlemi rahim ici dokuyu zedeleyebilir. Boyle durumlarda da daha sonraki donemde adet kanaması olmayabilir.
Ağır fiziksel egzersizler yapan kadınlarda adet gecikmesi sıklıkla izlenir. Bu duruma en iyi ornek sporcular ve balerinlerdir.
Yoğun stres, ağır diyet sonrası belirgin kilo verme veya cevre değişiklikleri de hormonal dengesizliklere ve adet gecikmelerine neden olabilir.
Polikistik Over Sendromu nda da ilk adetten bu yana adet gecikmeleri vardır. Bu hastalıkta adet gecikmelerini takiben oluşan yoğun ve duzensiz kanamalar vardır.
Adet gecikmesi olan normal ureme cağındaki bir hastada ilk yapılması gereken şey gebelik testidir. Gebelik olmadığı tespit edildikten sonra adet gecikmesine neden olan durumla ilgili ayrıntılı muayene ve laboratuar tetkikleri yapılır.
Ultrason yapılarak rahimin pozisyonu adet kanamasını sağlayan rahim ic zarının kalınlığı tespit edilir. Daha sonra laboratuar analizi ile ceşitli salgı bezlerinden salgılanan hormon duzeyleri tespit edilir. Herhangi bir hormon bozukluğu saptanmışsa ona yonelik tedavi duzenlenir.
Hormon bozukluklarından biri de hipofizden salgılanan prolaktin hormonunun yuksekliğidir. Normalde bu hormon emzirme doneminde salgılanmaktadır. Hiperprolaktinemisi olan kadınlarda adet gecikmesi ve goğuslerden sut gelmesi yakınması vardır. Prolaktin yuksekse,( Hiperprolaktinemi ) hipofiz bezi beyin tomografisi gibi yontemlerle goruntulenmeli, hipofizde adenom ( iyi huylu bir tumor) olup, olmadığı araştırmalıdır.
Coğu durumda adet gecikmesine neden olan bariz bir hastalık yoktur. Boyle durumlarda da kadının adet gormesini sağlayacak ve kendisi icin gerekli hormon desteğini sağlayan ilacları kullanması onerilmektedir.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]