Hz. Hamne, Peygamberimizin halası Umeyme bint-i AbdulmuttÂlib’in kızıy*dı. Aynı zamanda muminlerin annelerinden Zeyneb bint-i Cahş’ın (r.anha) kardeşi olduğundan Re*sû*lul*lah’ın baldızı olma şerefini kazanmıştı. İslamiyet’in ilk yıllarında Musluman olmuştu. Peygamberimize butun kalbiyle bağlıydı. Bu*yuk sahabilerden Mus’ab bin Umeyir (r.a.) ile evliydi. Aile hayatlarında İslam prensipleri hÂkimdi. Birlikte mesut bir hayat yaşıyorlardı.
Hz. Mus’ab, Uhud Savaşı’na katılmış, cok buyuk kahramanlıklar gostermişti. Neredeyse buyuk bir zafer kazanılacaktı. Fakat Re*sû*lul*lah’ın yerleştirdiği okcu*ların yerlerini terk etmesi uzerine, savaşın akışı değişti. Muslumanlar mağlup duruma duştuler. “Re*sû*lul*lah’ın şehit edildiği” şayiası yayıldı.
Medine’de bulunan kadın sahabiler bunu haber alır almaz cepheye koştular. Bunlar arasında Mus’ab bin Umeyir’in hanımı Hamne bint-i Cahş da (r.a.) vardı. Bu hanımlar Re*sû*lul*lah’ın sıhhat haberini alınca cok sevindiler.
Fakat Hz. Mus’ab bu savaşta şehit olmuştu. Ayrıca Hz. Hamne’nin kardeşi Abdullah bin Cahş (r.a.) ve dayısı Hz. Hamza da (r.a.) şehadet mertebesini ka*zanmıştı. Bu haberi Hamne’ye, Peygamber Efendimiz vermek istiyordu. Ham*ne yanına geldiğinde, “Ey Hamne, sabret ve Allah’tan sevabını bekle!” buyurdu. Hamne (r.anha), “Kimin icin sabredeyim, y Re*sû*lal*lah?” diye sordu. Peygamberi*miz, “Dayın Hamza icin.” buyurdu. Hz. Hamne kadere teslim olmuş biriydi. “Bizler Allah’ın kullarıyız ve O’na doneceğiz. Allah ona rahmet ve mağfiret et*sin, onu şehitlik sevabıyla sevindirsin ve mujdelesin!” dedi.
Peygamberimiz tekrar, “Ey Hamne, sabret ve Allah’tan sevabını bekle.” bu*yurdu. Hz. Hamne, “Kimin icin sabredeyim, y Re*sû*lal*lah?” diye sordu. Re*sû*lul*lah (a.s.m.), “Kardeşin icin.” buyurdu. Hz. Hamne yine sabır ve metanet icerisinde, “Bizler Allah’ın kullarıyız ve O’na doneceğiz. Allah ona rahmet ve mağfi*ret etsin, onu şehitlik sevabıyla mujdelesin ve sevindirsin!” dedi.
Peygamberimiz yine, “Ey Hamne, sabret ve mukÂfatını Allah’tan bekle!” bu*yurdu. Hamne (r.anha) merakla, “Kim icin sabredeyim, y Re*sû*lal*lah?” diye sor*du.
Peygamberimiz (a.s.m.), “Mus’ab bin Umeyir icin.” buyurunca, şimdiye ka*dar sabır ve metanetini hic bozmayan Hamne (r.anha) birden değişti. Yetim kalan cocuklarını duşundu. “Vay benim başıma gelenlere!” diye ağlamaya başladı. Bunun uzerine Re*sû*lul*lah (a.s.m.) şoyle buyurdu:
“Hic şuphesiz, kadının yanında beyinin ayrı bir değeri vardır. Hamne dayısı*nın, kar*deşinin olumune dayanabildi; fakat kocasının vefatını duyunca meta*netini koruyamadı.”[1]
Hz. Hamne, kocası icin aynı sabrı gosterememiş olmakla beraber, kadere iti*raz da etmedi. Re*sû*lul*lah’ın dua ve tesellisi ile sakinleşti.
Hamne (r.anha), daha sonra cennetle mujdelenen 10 sahabiden Talha bin Ubey*dul*lah ile (r.a.) evlendi. Onunla da mesut bir hayat yaşadılar. “Muhammed ve İmrÂn isminde iki cocukları dunyaya geldi.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Peygamberler ve Evliyalar
- Hamne bint-i Cahş (r.anha)