forumda bulamadım umarım verilmemiştir

[IMG]http://img200.**************/img200/2526/parasizz.jpg[/IMG]

Bitlis'in Ahlat ilcesinin Seyrantepe koyundeki vatandaşlar, gunluk ihtiyaclarını paradan ziyade takas usulu ile sağlıyorlar.
Bakkaldan gunluk ihtiyaclarını tavuk, yumurta, yun, buğday ve peynir vererek takasla alışveriş yapan vatandaşlar, adeta tarihin para icat edilmeden onceki donemini yaşıyorlar. Cocuklar cips ve ciklet almak icin yumurta, koyun hanımları ile yun, sut, peynir ve buğdayı bakkala vererek, evlerinin gunluk ihtiyaclarını takas ederek karşılıyor.
Seyrantepe koyunde bakkallık yapan yemen Kotaz (30), takasla alış veriş olmasa koy yerinde bir dirhem alış veriş yapamayacaklarını belirterek, "Koylulerimiz yaşlısından cocuğuna kadar takasla alışverişi benimseniş. Koyumuzun tek gecim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Koylu hasadını elde ederken, urununu satmak zaman alıyor. Koylu mahsulunu paraya cevirecek zamanı beklemektense hemen urunu ile takası tercih ediyor. Boylece buğday, peynir, yumurta, tavuk gibi koyluye gelir getirecek hububat ve hayvansal urunlerle takas yapıyoruz. Ben de bu urunleri stoklayıp şehirde toptancılara satarak paraya ceviriyorum" dedi.
Seyrantepe Koyu Muhtarı Ali Rıza Cağlar ise, takasla alış verişin bir gelenek haline geldiğini belirtti. Cağlar "7 den 70'e herkes takasla alışverişi benimseniş durumda. Şehirde para, koyde takas rağbet goruyor" dedi.
Koylu bay ve bayanlar ise, takasla alışverişten oldukca memnun olduklarını ifade ederek "Sut, peynir, buğday vererek, karşılığında cay şeker, pirin yağ alıyoruz. Alan memnun veren memnun" diye konuştu. Cocuklar ise annelerinden aldıkları bir yumurta ile cips ve ciklet aldıklarını bazen de kumesten birer tane yumurta arakladıklarını soylediler.

İHA