Kambocya'da Kızıl Kmerler rejiminin ana işkence merkezlerinden olduğu belirtilen S-21 hapishanesinden sağ cıkan Chum Mey, hapishane mudurunun yargılandığı mahkemede kendisine yapılan işkenceleri anlattı.

Kendisine uygulananları ağlayarak anlatan 79 yaşındaki Chum Mey, her gece ağladığını ve Kızıl Kmerlerin adının gectiği her an Kızıl Kmerler rejiminin oldurduğu eşi ve bebeğini hatırladığını soyledi.

Mey, bugun duruşmada tanıklık yaparken, "Hollandalı" lakabıyla tanınan hapishane muduru Kaing Guek Eav, sanık sandalyesinde ifadesiz bir yuzle oturdu.

1975 yılının başlarında tutuklanan ve Kambocya'yı işgal eden Vietnam birlikleri Ocak 1979'da başkente girerek hapishanedekileri kurtarıncaya kadar orada kalan Chum Mey, "12 gun boyunca gece gunduz dovuldum. Yuruyemez durumdaydım" dedi.

İşkencecilerin kendisini once sopalarla dovduğunu, sonra bir hafta sureyle kendisine elektrik verdiğini soyleyen Mey, "İşkence sırasında CIA ve KGB ile bir ilişkim olmadığını defalarca soyledim, ama ayak tırnaklarımı sokmek icin kerpeten kullandılar. Tırnaklarımdan birini kerpetenle soktuler, diğerini de sokmeye calıştılar, ama sokemediler. Bunun uzerine tırnağımı elleriyle soktuler" dedi.

Mey, işkence sonunda "CIA ve KGB'ye katıldığımı itiraf ettim, ama bu yalandı. Boyle soyledim, cunku cok kotu dovulmuştum" diye konuştu.

İşkenceciler, Chum Mey'in motorlu aracları, dikiş makinelerini ve daktiloları tamir edebildiğini oğrenince, işkenceyi durdurdular. Bu yeteneği Chum Mey'in hayatta kalmasını sağladı.

Chum Mey'in S-21'den kurtulan 7, bugun hayatta kalan 3 kişiden biri olduğu sanılıyor.

S-21'de hapsedilen toplam 16 bin yetişkin ve cocuk, hapishanede gordukleri işkenceden sonra başkentin hemen dışındaki "Olum Tarlaları"na gonderildi. Kızıl Kmerler rejiminin ust duzey yetkilileri, şimdi, BM'nin kurulmasına yardım ettiği bir mahkemede yargılanıyor. Bu yetkililerden halen tutuklu olan Khieu Samphan, Nuon Chea, Ieng Sary ve eşi Ieng Thirith'nin yargılanmasının iki yıl kadar surmesi bekleniyor.

S-21 hapishanesinin 1975-79 yılları arasında mudurluğunu yapan Kaing, yargılanan Kızıl Kmer yetkilileri icinde sucunu kabul eden tek kişi ve kendisini, "Hayatımı kurtarmak icin verilen emirleri uyguladım" diye savunuyor.

Daha once verdiği ifadelerinden birinde, S-21'e gonderilmenin olumle eşdeğer olduğunu soyleyen "Hollandalı" lakaplı Kaing, insanlığa karşı suc, savaş sucu ve cinayetten yargılanıyor.