Hanzala Ibni Ebî Âmir radiyallahu anh sehidlik hasretiyle yanan bir yigit... Uhud savasi oncesinde yeni dunya evine giren ve o gunun sabahinda Uhud’a kosup musriklerle carpisan bir kahraman... Naasini meleklerin yikadigi bir sehid...
O, Evs kabilesinin ileri gelenlerindendi. Son derece kuvvetli, dirayetli ve yuksek bir ahlÂka sahipti. Musluman olmadan once insanlardan uzak kalarak ibadetle mesgul olurdu. Hanif dini uzere yasardi. Inziva hayatini severdi. Putlara ibadet etmekten nefret ederdi.
Hanzala Ibni Ebî Âmir, Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin Medine-i Munevvere’ye tesrifinden sonra IslÂm’la sereflendi. Babasi Ebû Âmir ise Iki Cihan Gunesi efendimize dusman olanlarla beraber oldu. Efendimiz Medine’ye tesrif edince o da Mekke’ye gitti ve musriklerle ayni safta yer aldi. Bu yuzden ona fÂsik lÂkabi verildi.
Hanzala (r.a.) butun akrani arasinda “Takî” lakabiyla meshurdu. Yuksek ahlÂkli bir zÂtti. Kalbinde iman gunden gune cosuyordu. Iki Cihan Gunesi efendimizin yanindan ayrilmiyordu. Babasi ise, kufur ve tugyan icerisinde kendi kabilesinden elli kisilik bir grupla Mekke’li musriklerle bir olmus Fahr-i KÂinat (s.a) efendimize karsi cephe olusturmustu.
Hanzala (r.a) Bedir ve Uhud Gazvelerine istirak edip buyuk kahramanliklar gosterdi. Bedir Gazvesine katildiginda henuz bekÂrdi. Savastan bir muddet sonra Abdullah Ibni Ubey Ibni Selul’un musluman olan kizi Cemîle ile nikahlandi. Dugunleri Uhud savasi oncesine rast geldi. Dugunun oldugu gunun aksami Resûl-i Ekrem (s.a) efendimiz ashabiyla Uhud’a hareket edecekti. Geceyi evinde gecirmek uzere Fahr-i KÂinat (s.a)’den izin istedi. Efendimiz de musaade buyurdu.
Yeni dunya evine giren Hanzala (r.a) o geceyi ailesinin yaninda gecirdi. Sabahleyin erkenden evinden cikti. Uhud’da Iki Cihan Gunesi Efendimize yetisti. Sevgili Peygamberimiz harp icin saflari duzeltirken o da ashab-i kiram’in arasina katildi.
Uhud gunu buyuk kahramanliklar sergileyen Hanzala (r.a) diger sahabiler gibi can-siperÂne bir sekilde musriklere hucum etti. Sehidlik arzusuyla saga-sola atildi. Hic durmadan dinlenmeden kilic salladi. Gunboyu ok atarak kilic sallayarak savasti. Musrikler bozguna ugrayip kacmaya baslamisti. Musrik ordusu komutani Ebû Sufyan ise yalniz kalmisti. Hanzala (r.a.) onu gorunce hemen kilicini cekti ve atinin bacaklarini ucurdu. Atiyla birlikte Ebû Sufyan’i yere dusurdu. Korkudan ne yapacagini sasiran Ebû Sufyan ÂvÂzinin ciktigi kadar bagirmaya basladi. Etrafina: “Ey Kureys ben Ebû Sufyanim Hanzala beni oldurecek yetisin.” diye seslendi: O hengamede herkes can derdine dusmustu. Aldiris eden pek yok gibiydi. Hanzala (r.a) ona dogru hucum etmeye hazirlanirken birdenbire arkasindan yaklasan Seddat Ibni Esved, hain mizragi ile onu sirtindan vurdu. Hanzala (r.a) mukabele etmek istediyse de pesinden ikinci bir darbe daha aldi ve sehadet serbetini icti.
Uhud Savasini Bedir’in intikamini almak icin gerceklestiren Ebû Sufyan, Hanzala (r.a)’in sehid edilmesini Bedir’de oldurulen oglu Hanzalaya karsilik olarak kabul etti. Onun yerine oldurulmus gibi saydi. Savas meydaninda musrikler intikam duygusuyla sehidlerin organlarini kesiyordu. Hanzala (r.a)in musrik babasi Ebû Âmir onun cesedine eziyet edilmesine engel oldu.
Hanzala (r.a) sehid olunca Iki Cihan Gunesi Efendimiz onun hakkinda:
“Ben Hanzala’yi meleklerin gokle yer arasinda gumus bir tepsi icinde yagmur suyu ile yikadiklarini gordum.” buyurdu. Ebû Useyd Said (r.a) diyor ki: “Gidip Hanzala’ya baktim. Basindan yagmur suyu akiyordu. Dondum bunu Rasûlullah (s.a)’e haber verdim: Resûl-i Ekrem (s.a) de hanimina haber gonderip bunun sebebini sordu. Ailesi, Hanzala (r.a)’in Uhud’a yetisebilmek icin cok acele ciktigini ve gusul abdesti alamadigini soyledi.” O, bu hadiseden sonra “Gasîlu’l-melÂike = Melekler tarafindan yikanmis kimse” lakabiyla anildi. Evs kabilesi onunla iftihar ederdi. “Melekler tarafindan yikanan Hanzala (r.a) bizdendir.” derlerdi.
Hanzala (r.a)’in ailesi Cemile dugun gecesi bir ruya gormustu. Sabah olunca kavminden dort kisi cagirdi ve Hanzala ile evlendiklerine onlari sahit tuttu. Cocuk olursa Hanzala (r.a)’e ait olacagini soyledi. Oradaki sahidler: “Buna ne luzum vardi?” diye sorunca Cemile (r.anhÂ) gordugu ruyayi anlatti ve: “Ruyamda semanin acildigini, Hanzala’nin iceri girdikten sonra kapandigini gordum.” dedi. Ruyasi hakikat olup Hanzala (r.a) Uhud’da sehid oldu. Abdullah isminde bir ogullari oldu. Abdullah Ibni Hanzala olarak taninan bu cocuk Yezid Ibni MuÂviye’ye karsi Medine halkinin biat ettigi Abdullah’dir. Yezid’in zamaninda sehid edilmistir.
Cenab-i Hak’tan baba-ogul her iki yigit sevgilinin sefaatlerine erebilmeyi niyaz ederiz. Amin.
ALINTI#
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Peygamberler, Evliyalar ve Sahabeler
- Hanzala Ibni Ebî Âmir