Kadınlarına yaklaşmamaya îl edenler icin dort ay beklemek vardır. Eğer erkekler (o muddet icinde keffÂret yaparak zevcelerine) donerlerse şuphe yok ki, Allahu teÂl hakîkaten bağışlayıcı ve cok merhametlidir. (Bekara sûresi: 226)
Yemîn eden kimse dort ay icinde hanımına yaklaşmazsa bir talÂk-ı bÂîn (tam boşanma) ile boşanırlar. Dort aydan az zaman icin yemîn ederse îl olmaz. Dort ay icinde îlÂyı bozarsa zevcesi (hanımı) boş olmaz. Yemîn keffÂreti verir. (İbn-i Âbidîn)
ÎlÂda soz, acık ve acık olmayan olabildiği gibi, muddet de belirtilmemiş olabilir. HelÂli kendisine haram etmek yemîn olup, hanımına; "Sen bana haramsın" yÂhut; "Sen bana haram ol!" diyen kimse kendisine haram kılmayı kasd etmişse, îl etmiş olur. Îl etmek istememiş ise hanımını bÂîn (tam boşama) ile boşamış olur. (Mehmed Zihni Efendi)
Eğer kocası, karısına; "Ben sana yakınlıkta bulunursam hac etmek yÂhut oruc tutmak, sadaka vermek uzerime lÂzım olsun" dese îl olur. Dort ay icinde karısına yakınlıkta bulunursa yemîni bozulur; ne uzerine yemîn etmiş ise o şey lÂzım olur ve îl duşer. (MevkûfÂtî