Allahu teÂl Âyet-i kerîmede meÂlen, Şuayb aleyhisselÂmın kavmi olan Medyen ahÂlisine hitÂbesini şoyle bildirmektedir:

Ey kavmim! Allah'a kulluk edin. Sizin O'ndan başka hicbir ilÂhınız yoktur. Rabbinizden size apacık bir burhÂn geldi. Artık olceği tartıyı tam tutun. İnsanların haklarını eksik vermeyin. Yeryuzunu ıslÂhından sonra fesÂda vermeyin. (A'rÂf sûresi: 85)

Peygamber efendimizin, akrabÂsını dîne dÂvet hitÂbesi şoyledir:

Hamd, yalnız Allahu teÂlÂya mahsustur. Yardımı, ancak O'ndan isterim. O'na inanır, O'na dayanırım. Şuphesiz bilir ve bildiririm ki, Allahu teÂlÂdan başka ilÂh yoktur. O birdir. O'nun eşi ve ortağı yoktur. Size asl yalan soylemiyorum. Doğruyu bildiriyorum. Sizi bir olan ve O'ndan başka ilÂh olmayan Allahu teÂlÂya îmÂn etmeye dÂvet ediyorum. Ben O'nun size ve butun insanlığa gonderdiği peygamberiyim. VallÂhi siz, uykuya daldığınız gibi oleceksiniz, uykudan uyandığınız gibi diriltileceksiniz ve butun yaptıklarınızdan hesÂba cekileceksiniz. İyiliklerinizin karşılığında mukÂfÂt, kotuluklerinizin karşılığında cez goreceksiniz. Bunlar da ya Cennet'te ebedî (sonsuz) kalmak veya Cehennem'de ebedî kalmaktır. İnsanlardan, Âhiret azÂbı ile ilk korkuttuğum kimseler sizlersiniz. (İbn-i HişÃ‚m)