Allahu teÂlÂnın insanları duny ve Âhirette rÂhat, huzûr ve seÂdete (mutluluğa) kavuşturmak icin peygamberleri vÂsıtasıyla bildirdiği yol, emirler ve yasaklar.

Allahu teÂl Kur'Ân-ı kerîmde meÂlen buyurdu ki:
Doğrusu Allah indinde (katında) makbûl olan din İslÂm'dır. Kendilerine kitÂb verilenler (hıristiyanlar ve yahûdîler) kendilerine ilim geldikten (İslÂm dînini bildikten) sonra aralarındaki cekememezlik, kin ve duşmanlıktan dolayı (onun hakkında) ihtilÂfa duştuler. Kim Allah'ın Âyetlerini inkÂr ederse, şuphesiz ki Allah, hesÂbı pek cabuk gorendir. (Âl-i İmrÂn sûresi: 19)

... Bugun sizin dîninizi kemÂle erdirdim (dîninizin hukumlerini tamamladım), uzerinize olan nîmetimi tamamladım ve din olarak da İslÂm dînini (verip ondan) hoşnut oldum... (MÂide sûresi: 3)

Size gonderdiğim İslÂm dîninden rÂzıyım (yÂni bu dîni kabûl edenlerden, bu dînin emir ve yasaklarına tÂbî olanlardan rÂzı olurum. Onları severim). Bu dinde olmak ancak comerdlikle ve iyi huylu olmakla tamam olur. Dîninizin tamam olduğunu her gun bu ikisi ile belli ediniz. (Hadîs-i kudsî-TaberÂn&#238

Muhammed aleyhisselÂm butun insanlara ve cinnîlere gonderilmiş hak peygamberdir. Dîninin hukmu kıyÂmete kadar devÂm edecektir. Dîni, evvel gelen ve gecen peygamberlerin dinlerinin bÂzı hukumlerini nesh etmiş, hukmunu kaldırmıştır. (SuleymÂn bin CezÂ)

Allahu teÂlÂnın bildirdiği her din, iki kısımdır. ÎtikÂd (inanılacak hususlar) ve amel (yapılması ve kacınılması gereken hususlar). Bunlardan îtikÂd her dinde aynıdır. ÎtikÂd, dînin aslı ve temelidir. Din ağacının govdesidir. Amel (iş) ise, ağacın da lları yaprakları gibidir. (Ahmed FÂrûk&#238

Allahu teÂlÂ, ilk peygamber Âdem aleyhisselÂmdan beri, her bin senede bir peygamber vÂsıtası ile insanlara bir din gondermiştir. Bu peygamberlere Resûl denir. Her asırda, en temiz bir insanı peygamber yaparak, bunlar ile dinleri kuvvetlendirmiştir. R esûllere tÂbi olan bu peygamberlere Nebî denir. Din işlerinde Âlimlerin sozleri mûteberdir. (Abdulhakîm ArvÂs&#238