Allahu teÂl Âyet-i kerîmede meÂlen buyuruyor ki:
Gercekten, goklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gunduzun birbiri ardınca gelişinde, akıl sÂhipleri icin, Allah'ın varlığını, kudret ve azametini gosterir, kesin delîller vardır. (Âl-i İmrÂn sûresi: 190)
Ebû Mes'ûd el-Bedrî anlattı: Hizmetcimi kamcı ile dovuyordum. Arkamdan; "Ey Ebû Mes'ûd! Sen bil ki..." diye bir ses işittim. Ofkemden, bu sesin mÂnÂsını anlayamadım. Bana yaklaşınca, bir de ne goreyim Resûlullah efendimiz bana hitÂben; "Ey Ebû Mes'ûd! Allahu teÂlÂnın senin uzerindeki kudreti, senin bu hizmetciye karşı kudretinden daha buyuktur" buyurdu. Bunun uzerine ben; "Bundan sonra hizmetcimi bir daha dovmeyeceğim" dedim. (İmÂm-ı Muslim)
Allahu teÂlÂ, Kur'Ân-ı kerîmin bircok yerinde; "Sizden evvel gelip gecenlerin hayatlarını, gittikleri yolları ve başlarına gelenleri, gozden gecirip, onlardan ders alınız. Yerleri, gokleri canlıları, cansızları ve kendinizi inceleyiniz! Gorduklerinizin icini, ozunu araştırınız. Butun bunlarda, yerleştirmiş olduğum kuvvetimi, kudretimi, buyukluğumu ve hÂkimiyetimi bulunuz, gorunuz, anlayınız" meÂlinde emirler buyurmaktadır. (İmÂm-ı GazÂlî

KıyÂmet gunu butun canlılar, mahşer yerinde toplanacak. Her insanın amel defterleri ucarak sÂhibine gelecektir. Bunları; yerleri, gokleri, zerreleri, yıldızları yaratan, sonsuz kudret sÂhibi olan Allahu teÂl yapacaktır. (MevlÂn HÂlid-i BağdÂdî

Dil, şukretmek icindir. Rabbini bilen, dilini gıybet icin kullanmaz. Kulak; Kur'Ân-ı kerîm ve nasîhat dinlemek icindir. BÂtıl ve boş sozler icin değildir. Goz; Allahu teÂlÂnın kudret ve san'atını gormek icindir. Eşin dostun ayıbını gormek icin değildir. (Sa'dî ŞîrÂzî

İnsanın esas ozelliği; Âcizlik ve muhtÂc olmasıdır. Hak teÂlÂnın sıfat-ı zÂtiyyesi ise; kudret ve gın (kimseye muhtÂc olmamak) dır. (Bursalı İsmÂil Hakkı)
2. Kullara Âit sınırlı olan guc, kuvvet.
Kul her işinde, yapıp yapmamakta serbest olup, ikisinden birini elbette sececek; iş, iyi veya fen olacak, gunÂh veya sevÂb kazanacaktır. Allahu teÂl kullarına, emirlerini ve yasaklarını yerine getirecek kadar kudret ve ihtiyÂr (beğenmek, secmek gucu) vermiştir. Daha cok vermesine, luzûm yoktur. Luzûmu kadar vermiştir. Buna inanmayan, Kolay şeyleri anlamayan kimsedir. Kalbi hasta olduğundan, İslÂmiyet'e uymamaya bahÂne aramaktadır. (İmÂm-ı RabbÂnî

Bugun elinde var iken fırsat,
Âhiret hazırlığı yap hemen
Cunku sende bulunan bu kudret
Elden ele gecer gider dÂim.
(Sa'dî ŞîrÂzî