Ac kalmak kilo aldırabilir
2005 Sonbahar mevsimi, İstanbul. Yoğun bir iş gununun sonuna doğru yaklaşıyorduk. Randevulu danışanlarım ile goruşmelerimi tamamlamış, ertesi gunun programı icin bilgisayar başında son hazırlıklarımı gercekleştiriyordum ki zilimiz caldı. Asistanım, karşı komşumuzun geldiğini ve benimle goruşmek istediğini belirterek odama buyur etti. Yakın bir arkadaşının danışmanlık talebi olduğunu ve mumkunse bir diyet programı hazırlamamı rica etti. Memnuniyetle karşılayarak kendisini beklediğimi ilettim. Yaklaşık 10 dakika sonra normal vucut ağırlığında gorunen konuğumuz Bayan Z geldi. Kısa bir tanışma surecinin ardından beklentisini oğrenmek, sorularını yanıtlamak ve vucut bileşim analizi yapmak icin calışma odama davet ettim. Temel ve kişisel bilgilerin ardından sağlık durumuna yonelik bilgi alışverişinde bulunduk. Akabinde vucut bileşim analizi yaptım ve sonucları yorumladım. Vucut yağ oranı ve diğer değerler gayet iyi cıkmıştı. Bunun uzerine şişmanlığın tanımını yaptım ve vucudunda yağ fazlalığı bulunmadığı icin diyet listesinden ziyade genel oneriler vermenin daha sağlıklı olacağını belirttim. Israrla diyet listesi istediğini, liste olmadığı takdirde genel onerilerin yeterli gelmeyeceğini ve şişmanlamaktan cok korktuğunu belirtti. Hal boyle olunca daha da detaylı hikaye almayı denedim. Bir kişi normal vucut ağırlığında olmasına rağmen neden kilo almaktan bu kadar korksun ki? Gunluk beslenmesinde nerede hata yaptığını oğrenmek adına kendisine (kac oğun beslendiği, neler yediği, ne olcude besin tukettiği, yemek yeme hızı gibi) birkac soru yonelteyim dedim:
- Bugun neler yediniz mesela?
- Ayran ictin.
- Guzel bir tercih, afiyet olsun. Peki, yanında ne yediniz?
- Sadece ayran ictim.
- Yanlış anladınız galiba, ictiklerinizi sormadım. Kahvaltıdan itibaren bu saate kadar neler tukettiniz?
- Yanlış anlaşılma yok, bu saate kadar sadece 1 bardak ayran ictim.
- Nasıl yani! Bu saate kadar sadece 1 bardak ayran mı ictiniz? (Saat 17.00 civarı)
- Evet.
- Hayırdır, laboratuvarda kan verdiniz ve sonrasında yemek yiyecek vaktiniz mi olmadı?
- Yooo, ben hep boyle besleniyorum.
- Bana kalırsa beslenmiyorsunuz! Peki, akşam neler yiyorsunuz? Gun boyu ac kalmanın etkisi ile fazla ve hızlı besin alımı olmuyor mu?
- Salata ile geciştirmeye calışıyorum.
- İyi de neden? Bu hic sağlıklı bir durum değil. Nereye kadar boyle devam edebilirsiniz?
- Biraz olsun yediğimde kilo alıyorum.
- (O esnada kişinin muhtemel bir şok diyet sonrası metabolizmasını bozduğunu ve kıtlık moduna girdiğini duşunerek cımbızla ağzından laf almayı surduruyorum) Sizce ne oldu da bu duruma geldiniz? Neden boyle bir kilo alımı olsun ki, yakın bir zamanda hızlı bir şekilde kilo mu verdiniz?
- Yooo, pek de hızlı sayılmaz. İsvec diyeti uyguladım ve 2 ayda 17 kg kaybettim. Diyet gayet guzel kilo verdirdi bana, ama şimdi ne yesem kilo alıyorum. Ben de yememeye calışıyorum.
- İnanmıyorum. Oldukca hızlı bir ağırlık kaybı bu, hele ki sizin vucut ağırlığınızdaki biri icin. Biraz olsun yediğinizde kilo almanızın sebebi de bu zaten…
Vucudunun kıtlık moduna girmiş olduğunu ve bu durumdan nasıl kurtulabileceğini anlattım. “Normal koşullarda” diyet tedavisinde verilecek enerjinin alınan enerjiden duşuk olması gerektiğini belirttim. Bu durumda yarım bardak ayran icmesini onermem veya ayranı biraz daha sulandırması gerektiğini belirtmem gerekirdi. Ancak bu durum pek de “normal” değildi! Dolayısıyla uygulayacağım yontem konusunda bana tam anlamıyla inanması gerektiğini, beynine aclık sinyali gondermeyecek olcude enerji iceren sağlıklı beslenme programı hazırlayacağımı, ilk başta 2 - 3 kg ağırlık kazanabilme ihtimaline karşı kendisini hazırlaması gerektiğini, ama sonrasında metabolizmasının normale donebileceğini ve ardından bahsi gecen 2 - 3 kg ağırlığı da kaybedebileceğini belirttim. Uzun uğraşlar sonrası kişiyi ikna etmeyi başarabildim. Sonuc tam da beklediğim gibi oldu ve kişi doğru beslenmeyi oğrenerek, “ac kalmadan” sağlığını tekrar geri kazandı.

[h=2]Muğla Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]