Allahu teÂl Kur'Ân-ı kerîmde meÂlen buyurdu ki:
Allahu teÂlÂya îmÂn edip, O'ndan korkanlardan (YûşÃ‚ bin Nûn ve KÂlib bin Yukn adındaki) iki kimse, İsrÂiloğullarına dediler ki: "Ey İsrÂiloğulları! CebbÂrların (zÂlimlerin) şehrinin kapısından hemen girin (onların iri cusseli olmalarından korkmayın). Bir def kapıdan girdiniz mi (Allahu teÂlÂnın yardımıyla) elbette siz gÂliblerden olursunuz. Siz gercekten mu'min kimseler iseniz. Allahu teÂlÂya tevekkul ediniz, guveniniz. (MÂide sûresi: 23)
Mûs aleyhisselÂm Allahu teÂlÂnın emriyle İsrÂiloğullarını arz-ı mev'ûd (Filistin ve Sûriye) denilen yere goturmek uzere yola cıkınca, İsrÂiloğullarının her kolundan birer temsilci secerek, Filistin bolgesinde yaşayan cebbÂrların (zÂlim hukumdÂrların) ve ahÂlisinin durumu hakkında haber getirmeye gonderdi. Bu temsilciler arasında KÂlib aleyhisselÂm da vardı. Gidenler, cebbÂrların ve ahÂlinin iri cusseli ve kuvvetli olduklarını gorerek korktular. Gorduklerini İsrÂiloğullarına anlatıp onları harbe gitmekten vaz gecirdiler. Temsilciler arasında bulunan YûşÃ‚ bin Nûn ve KÂlib bin Yukn aleyhimesselÂm gidip gordukleri kimselerin, gorulduğu gibi kuvvetli olmadıklarını, gorunuşte kuvvetli olsalar bile korkak ve kalblerinin zayıf olduğunu soylediler. İsrÂiloğullarının, Allahu teÂlÂnın yardımıyla o beldeleri feth edebileceklerini anlattılar. İsrÂiloğulları, YûşÃ‚ ve KÂlib aleyhimesselÂma karşı cıkarak taşa tuttular. KÂlib aleyhisselÂm daİsrÂiloğullarının karşısında Mûs aleyhisselÂmı yalnız bırakmayıp, yardımcı oldu. İsrÂiloğullarının Tih colunde kaldığı kırk sene icinde Mûs aleyhisselÂmın yanından ayrılmayan KÂlib aleyhisselÂm, Mûs aleyhisselÂmın vefÂtından sonra, YûşÃ‚ aleyhisselÂma yardım etti. YûşÃ‚ aleyhisselÂm vefÂt etmeden once KÂlib aleyhisselÂmı yerine halîfe bıraktı. YûşÃ‚ aleyhisselÂmın vefÂtından sonra İsrÂiloğullarından ordu hazırlayıp, zÂlim hukumdÂrlarla savaşıp, onları mağlûb eden KÂlib aleyhisselÂm daha sonra Mısır'a gitti. Hazkîl aleyhisselÂmla birlikte İsrÂiloğullarının Mûs aleyhisselÂmın dîni uzere kalmaları ve Allahu teÂlÂya îmÂn ve ibÂdet etmeleri icin gayret sarf etti. KÂlib aleyhisselÂm Mısır'da vefÂt etti. (Mirhaund, İbn-ul-Esîr, NişancızÂde)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- KÂlib aleyhisselÂm