PUF NOKTALAR
[IMG]http://img206.**************/img206/4869/kahvekzvh9.gif [/IMG] [IMG]http://img57.**************/img57/343/yemmkvf1.gif[/IMG] [IMG]http://img401.**************/img401/4152/tavayageltn7.gif[/IMG] [IMG]http://img205.**************/img205/8691/siyahkzon8.gif[/IMG]
Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız icine 3-4 damla limon suyu koyun

Kekin ustune cikolatalı SoS
Hazırladığınız kekin uzerine eritilmiş cikolata dokeceğiniz zaman, cikolataya biraz tereyağı katın. sonucunda hem lezzet verir hem de cikolatayı yumuşatır.


Buzdolabınızı Temizlemek Icin Karbonat
Bir fincan karbonatı, 3 litre su ile karıştırıp, buzdolabınızı temizlemek icin kullanın.

Buzdolabınızdaki Kokuları Gidermek Icin
1 tas sutu buzdolabına koyun ve bir - iki gun sureyle bırakın. Sut, buzdolabınızdaki kokuları almış olacaktır, sonra kullanmadan atın.

Kek Pişirirken
Kek kalıbınızın icine hamurunuzu dokmeden once ortasına bir şerit aluminyum folyo koyun. Boylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca CIKARABİLİRSİNİZ.

Kek Yaparken Bunlara Dikkat Edin
Hazırladığınız kekin uzerine eritilmiş cikolata dokeceğiniz zaman, cikolataya biraz tereyağı katın. sonucunda hem lezzet verir hem de cikolatayı yumuşatır. Kek kalıbınızın icine hamurunuzu dokmeden once ortasına bir şerit aluminyum folyo koyun. Boylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca cıkarabilirsinız. Meyveli kek yaparken, meyvelerin kekin dibine cokmemesi icin meyveleri once una yada nişastaya bulayıp bir sure bekletin ve ardından kek harcına katın. Keki fırından cıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez uzerinde bekletirseniz, bıcağı kekin cevresinde şoyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca cıkarabilirisiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dokmeden once kalıbı yağlamayı da unutmayın.

Kofte Yaparken
Kullanacağınız bayat ekmeği once kucuk parcalara bolun. Sonra da mutfak robotu ile ufalayın. Bu karışımı istediğiniz sure buzlukta saklayıp ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.

Boreklerin Kabarması İcin
Hazır yufkayla yaptığınız boreklerinizi kabartmak istiyorsanız, uzerine bir cay kaşığı soda dokun. Hem lezzeti artacak, hem de daha fazla kabaracaktır.


Fırında Et
Fırını iyi ısıtın. Izgarayı yağladıktan sonra etleri koyup birkac dakika sonra ısıyı duşurun. Boylece et sertleşmez.

Patlıcan
Kızartmadan once tuzlu suda 7-8 dakika bekletin. Rengi kararmaz ve yağlı olmaz.Bu arada kızartmalarda kullandığınız yağı tekrar kullanmak icin ince bir suzgecten gecirmeniz doğru olur

Pasta YaPmak Icin
Pasta yapmak icin kullanacağınız yumurta ve yağı 2 saat onceden buzdolabınızdan alın ve oda sıcaklığında bekletin.

Hamur Acmak
Hamur acarken daire şekli isterseniz her oklava hareketinden sonra hamuru 45 derece acıyla hep aynı yonde cevirin.

Mutfak Tezgahı
Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek icin bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Boylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.

Semizotu Ve Bezelye
Semizotu alırken yapraklarının koyu ve canlı yeşil olmasına dikkat etmelisiniz. Bezelyenin de taneleri tombul, sert ve kabuklarından kolay ayrılabiliyorsa taze olduğunu anlarsınız

Patates Puresi
Patates purenize değişik bir koku vermek istiyorsanız icine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının cok değiştiğini goreceksiniz.

Bayat Ekmekler
Bayatlamış ekmeklerin uzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Boylece taptaze olacaktır

Kurabiyelerin Parcalanmaması Icin
Kurabiyeleri sıcakken tepsiden cıkarırsanız tepsiye yapışmaz. Ancak sıcakken cıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp cıkartın boylece kurabiyeler parcalanmaz.

Limondan Daha Fazla Su Almak Icin
Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra catalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın.

Hangi Balık Hangi Ayda Yenmelidir? Ocak Şubat Mart Lufer, palamut, kefal, hamsi iyice yağlıdır; cinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, tekir, kırlangıc boldur; mercan, sinarit az da olsa cıkar. Eskiden kılıc da yakalanırmış. Cipura lezzetini muhafaza eder. Midye sezonu başlamıştır. Mayıs sonuna kadar surecek Kalkan sezonu başlar. Tekir in sezonu devam eder. Gumuş (varsa), kefal, dere pisisi, minakop, midyenin lezzetli donemidir. Lufer, palamut yağını kaybeder. Hamsinin sezonu bitmiştir. Cipura devam eder. Kefal, levrek ve kalkan en lezzetli donemlerindedir. Gumuş artar lezzetlidir. Lufer, palamut yağını kaybetmiştir, tava veya malzemeli pilaki yapmaya daha uygundur. Kofananın hala ızgarası yapılabilir. Cipura hala lezzetlidir. Nisan Mayıs Haziran Mercan, levrek, kırlangıc bollaşır. Gumuş, mezgit, kefal, berlam, tekir, barbunya lezzetlidir. Eşkinanın sezonu başlar, cok lezzetlidir. Midye bu ay sonuna kadar lezzetini korur. Zargana bu ayda da devam eder. Levrek, barbunya, tekir, kırlangıc, meraklısına iskorpit lezzetler suna. Istakoz, pavurya, karides de bulunabilirse lezzetlidir. Palamut, torik, hamsi, istavrit artık yağsızdır. Verimsiz bir aydır. Gecici balıklar Karadenize cıkmıştır. Taş ve dip balıkları yumurta doktuğunden hem dağınık hem de lezzetsizdir. Meran, levrek, sinarit, barbun, tekir, eşkina az da olsa vardır. Istakoz, pavurya lezzetini korur. Temmuz Ağustos Eylul Kolyoz ve sardalya başlar; izmarit, istavrit tavaya gelir. Tekir, barbun lezzetini surdurur. İstakoz, pavurya cıkar. En verimsiz aylardandır. Kefal artık lezzetini kaybeder. Lufer ve cingene palamudu ayın ikinci yarısında başlar. Sardalya cok lezzetlidir, kırlangıc devam eder. Kolyoz, izmarit lezzelenmiştir. İstavrit tavaya gelir. Palamut hem artar hem irileşir; lufer artarak devam eder cok lezzetlidirler. Kolyoz, izmarit, istavrit lezzetlidir. Kırlangıc boldur. Kılıc lezzetlidir. Ekim Kasım Aralık Karadenize cıkan gezici balıklar artık hızla inişe başlar. Lufer, palamut, istavrit lezzetlidir. Tekir, barbun, izmarit, sardalya, levrek, mercan, torik, sinarit, eşkina bol ve lezzetlidir. Ekim ayı gibi verimli ve bol balıklıdır. Tum balıklar ozellikle gecici olarak Karadenize cıkanlar bol ve lezzetlidir. Torik artmıştır. Pisi ve hamsi de cok lezzetlidir. Lufer, kofana, palamut, torik, istavrit, izmarit, hamsi boldur. Taş ve dip balıkları lezzetlidir

Sebzeler
Sebzeleri yıkamadan, ağızı iyice kapatılmış poşetlerde buzdolabınızda saklayın, kullanacağınız zaman yıkayın.

Bal Saklarken
Hem cok faydalı, hem de cok lezzetli olan bal, ozellikle kahvaltı sofralarımızda buyuk bir onem taşır. Fakat kısa surede şekerlenmesi gercekten cok sinir bozucudur. Oysa ki, bal kavanozunu karanlık bir yerde saklayıp, kapağını cok sıkı kapamaya ozen gosterirseniz uzun sure lezzetini korur.

Balık Kokusu
Eğer balık kokusunu mutfağınızdan pencereleri actığınız halde cıkartamadıysanız ekmek dilimlerini tost makinesinde kızartın, kızartırken cıkan buhar balık kokusunu alacaktır.

Borek Bekletilince..
Yapacağınız boreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan once birkac saat bekletin. Coğu usta aşcının boreği pişirmeden once bir gece buzdolabında beklettiğini unutmayın.

Bembeyaz Pilav İcin
Pilavınızın kar gibi bembeyaz olmasını istiyorsanız, pişirirken icine bir dilim limon atın. Hem pilava ayrı bir lezzet katacak, hem de pirinclerin bembeyaz pişmesini sağlayacaktır.


[COLOR="Black"] KESİNLİKLE ALINTIDIR.[COLOR] [IMG]http://img148.**************/img148/7681/morikea2.gif[/IMG] [IMG]http://img57.**************/img57/5041/pempektg1.gif[/IMG] [IMG]http://img205.**************/img205/5800/yeilekia3.gif[/IMG] (EV) [IMG]http://img264.**************/img264/1584/gleglema8.gif[/IMG]
__________________