Arkadaşlar. SÂhib kelimesinin coğuludur.
1. Peygamber efendimizi gorup îmÂn eden ve mu'min olarak vefÂt eden mubÂrek kimseler. (Bkz. SahÂbe)
Allahu teÂl butun insanlar arasından beni secti, ayırdı. İnsanların en iyisini bana EshÂb olarak secti. Bunların arasından da, bana akrab ve yardımcı olarak en ustunlerini ayırdı. Bir kimse beni sevdiği icin EshÂbıma hurmet ederse, Allahu teÂl onu her tehlikeden korur. Onlara hakÂret ederek beni incitenleri de incitir. (Hadîs-i şerîf-MektûbÂt)
EshÂbımın her biri gokteki yıldızlar gibidir. Hangisine uyarsanız, Allahu teÂlÂnın sevgisine kavuşursunuz. (Hadîs-i şerîf-Keşf-ul-HafÂ)
EshÂbımın hic birine dil uzatmayınız. Onların şanlarına yakışmayan bir şey soylemeyiniz. Nefsim elinde olan Allahu teÂlÂya yemîn ederim ki, sizden biriniz, Uhud dağı kadar altın sadaka verse, EshÂbımdan birinin bir mud (875) gram) arpası kadar sevÂb alamaz. (Hadîs-i şerîf-SevÂik-ul-Muhrika)

KıyÂmet gunu EshÂbımdan herbiri, kabirlerinden kalkarken, vefÂt ettiği memleketin butun mu'minlerinin onlerine duşerek onlara nûr ve ışık sacarak ArasÂt meydanına goturur. (Hadîs-i şerîf-Sunen)

EshÂbımı seven, beni sevdiği icin sever. Onlara duşmanlık eden, bana duşmanlık etmiş olur. (Hadîs-i şerîf-HulÂsÂtu'l-FetÂvÂ)
EshÂbımı severek, benim peygamberlik hakkımı gozetiniz. Benim hakkımı boylece gozetenleri, Allahu teÂl her işlerinde korur ve yardım eder. Benim peygamberlik hakkımı gozetmiyenleri de Allahu teÂl sevmez. Bunların cez gorecekleri, surunecekleri zaman pek yakındır. (Hadîs-i şerîf-SevÂik-ul-Muhrika)
Ummetim yetmiş uc fırkaya ayrılacak, bunlardan yalnız biri Cennet'e gidecektir. Bunlar benim ve EshÂbımın yolunda olanlardır. (Hadîs-i şerîf-Sunen)

2. Bir Âlimin talebeleri.
İbn-i HumÂm, Ebû Hanîfe'nin eshÂbından Ebû Yûsuf, Muhammed Zufer ve Hasen bin ZiyÂd gibilerin, "Bir mes'ele hakkında soylediğimiz her sozu Ebû Hanîfe'den duyduk" deyip yemîn ettiklerini nakleder. (Şa'rÂn&#238