Bir kula dîni hakkında Allah tarafından bir nasîhat gelirse; bu nasîhat, Allah tarafından kendisine gonderilmiş bir nîmet ve lutuftur. Onu kabûl eder ve gereğini yerine getirirse, ne guzel; kabûl etmezse, gunÂhının coğalması ve Allah'ın gazÂbının coğalması bakımından onun aleyhinde bir delîl olur. (Hadîs-i şerîf-MevÂiz-ul-HulefÂ)

Akşam namazından sonra yatsı vakti girmeden iki rek'at namaz kılan, ilk rek'atında bir FÂtiha ve bir Âyetel-kursî ve beş kere İhlÂs-ı şerîfi okuyup, ikinci rek'atta bir FÂtiha ve Bekara sûresinin son uc Âyetini okuyan ve boylece bu namazı îf eden kimseye Hak teÂl hazretleri Cennet'te bir mevki lutf eder ve her rek'atı icin bir şehid sevÂbı ve her Âyet icin de bir kole Âzad etmiş sevÂbı verir. (Hadîs-i şerîf-MiftÂh-ul-Cenne)

Ey lutf ve ihsanı bol Allah'ım! Bizi dunyÂda ve Âhirette kimseye muhtÂc etme! (İmÂm-ı RabbÂn&#238

Beni sen yoktan vÂr ettin y Rabbî

Nice nîmetler lutf ettin y Rabbî.

(Muhammed bin Receb)

Dertli oldum, ol HudÂdan derde derman isterim

Âcizim bÂb-ı atÂdan lutf u ihsÂn isterim

(M. Sıddîk bin Saîd)

KıyÂmet gunu, Allahu teÂl lutfunu ortaya koyup meÂlen; "Âlimler benim yanımda Peygamberlerim gibidir." Âlimlere hitÂben; "Dilediğiniz kimselere şefÂat ediniz" buyurur. (İmÂm-ı GazÂl&#238

MÂrifet, nûrunun himÂyesine sığınmayıp da, oldukten sonra, şehvet ateşinin canını yakmasından, Allahu teÂlÂnın lutfu ve merhameti ile kurtulacağını sanan bir kimse, kalın elbisesinin himÂyesine girmeden, kışın soğuğunun, Allahu teÂlÂnın lutfu ile kendisini uşutmeyeceğini sanan kimseye benzer. Allahu teÂlÂ, bircok faydaları sağlamak icin, kışı yaratmış ise de lutf ve merhamet ederek elbise yapacak şeyleri ve bunları yapacak akıl da yaratmıştır. (İmÂm-ı GazÂl&#238