Ateizmi Yıkan Gercekler | Yaratılış Delilleri - 11: Yardımlaşma Delili
Yardımlaşma delili
Şu Âleme dikkat ile baktığımızda, varlıkların birbirinin yardımına koştuklarını goruruz. Atomlar hucrenin, hucreler organların, organlar bedenin, bulutlar bitki ve hayvanların, hayvanlar insanların… her şey birbirinin yardımına koşar ve birbirinin işini tamamlar.
HÂlbuki başkasına yardım edebilmek icin, ilk once yardım edenin iradesi olmalı ve yardım etmeyi, yardım etmemeye tercih edebilmelidir. İradenin yanında kudreti de olmalıdır. Kudreti olmazsa yardım edemez. Bunun yanında yardıma muhtac olanı tanıyabilecek bir ilmi, onun cağrısını duyabilecek bir işitmesi, onu gorebilecek bir gozu, ihtiyacını hissedebilecek bir şuuru ve daha bunlar gibi onlarca sıfatı olmalıdır.
HÂlbuki birbirlerinin yardımına koşan mahluklarda irade, kudret, işitme ve gorme gibi sıfatlar yoktur. Hatta bir kısmının hayatları bile yoktur. O hÂlde bu varlıkların bu yardımlaşmayı kendi başlarına ve kendi kendilerine yapmaları mumkun değildir. Demek onları yardıma koşturan, perde arkasında bir zat vardır ve olmalıdır.
KÂinattaki butun hayat sahiplerini bir tarafa ayırsak, bu takdirde ortada hayatsız, şuursuz, iradesiz ve kudretsiz bir topluluk kalır. Bu durumda zenginin fakire, kuvvetlinin zayıfa yardım etmesi misali, hayat sahibi olanların da hayatsız olanlara yardım etmeleri gerekir.
HÂlbuki hakikat bunun tam tersidir. Cansızlar, canlılara yardım ederler. Hayatsız ve iradesiz bir şeyin kendi hesabına yardım etmesi mumkun olmadığına gore, demek hepsi birer memurdur ve Allah’ın emriyle hareket ederler.
Mesela, bulutlar yağmurları ile yeryuzu ahalisinin yardımına koşarlar ve onları sularlar. Bu hadisede uc kaziyeden birisini kabul etmemiz gerekir:
1- Bulutlar; insanları, hayvanları ve bitkileri tanırlar ve merhamet gostererek onlara yağmur yağdırırlar. Tabi bunu yapabilmek icin hayat, irade, kudret ve ilim gibi sıfatlara sahip olmaları gerekir.
2- Buluta yağmuru yağdırtan insanın kudretidir. İnsan buluta yağmur yağdırmasını emreder ve bulut da yağmuru yağdırır.
Bu iki şık da kabul edilebilir değildir. Aklını kaybetmeyen hic kimse, bu iki şıktan birini kabul edemez. O hÂlde geriye sadece 3. şıkkı kabul etmek kalır.
3- Bulut Allah’ın bir memurudur. O’nun emri ile yeryuzu ahalisini sular. Yağmuru yapan da, yeryuzu ahalisine merhamet gosteren de Allah’tır.
İşte bulutların yeryuzunun yardımına koşmaları gibi, butun eşya da birbirinin yardımına koşarlar. Şuursuz, hayatsız, iradesiz, ilimsiz, kudretsiz… mahlukların kendi kendilerine bu şefkatli yardımı yapabilmeleri mumkun değildir. İşte onların bu yardımlaşmayı yapmaktaki Âcziyetleri ispat eder ki, perde arkasında bir zat vardır ve onları birbirlerinin yardımına koşturan O zattır.
Âlemde gozuken yardımlaşma hakikatinin misalleri saymakla bitmez. Biz sadece numune olması icin bir misal verip Allah’ı inkÂra yeltenen kişiye bazı sorular soracağız:
Kokun iki tane vazifesi vardır. Birisi, ağacı ayakta tutmaktır. Diğeri ise, ağaca lazım olan maddeleri topraktan almaktır. Lakin iğne yapraklı ağacların (ardıc, cam gibi) yetiştiği topraklar asit karakterli olduğundan, kok lazım olan maddeleri topraktan alamaz. İşte ağac bu sıkıntı icinde kıvranırken, birden bir mantar gider ve ağacın kokune yerleşir. Ağaca lazım olan maddeleri onun icin hazırlar ve ağaca takdim eder. Ağac da bu iyiliğe karşı urettiği şekerin bir kısmını ona verir.
Şimdi ey KÂfir! Anlatılan bu yardımlaşma hakikatinin faili olan Allah’ı kabul etmezsen, şu sorularımıza cevap ver de gorelim!
1- Mantar, ağacın bu sıkıntısını nereden biliyor? Elbette bunu bilmesi mumkun değildir. Zira bilmek, ilim sıfatına sahip olmak ile mumkundur. Mantarın ise ilmi yoktur. Yoksa sen, kendinden dahi haberi olmayan mantarın, İbni Sina kadar ilmi olduğunu mu iddia ediyorsun? Gerci bunu o bile yapamazdı.
2- Hadi ilmi var ve ağacın sıkıntısını biliyor diyelim. Lakin ağaca yardım etmek merhametin eseridir. Merhameti olmayan yardım etmez. HÂlbuki mantarın merhameti yoktur. Yoksa sen, mantarda hadsiz bir merhametin varlığını da mı kabul ediyorsun?
3- Haydi ilim ile beraber merhameti de var diyelim. Acaba kokun yapamadığı işi, o nasıl yapıyor ve ağaca lazım olan maddeleri nasıl uretiyor? Yoksa mantarın sonsuz bir kudreti mi var, bunu da mı kabul ettin?
4- Evvela, acaba mantar, ağaca lazım olan maddeleri nereden biliyor? Hangi mektepte botanik okumuş? Mesela sen ağaca hangi maddelerin lazım olduğunu biliyor musun? Eğer bilmiyorsan şu soruyu sorabiliriz: Acaba mantar senden daha mı akıllı?
5- Acaba ağacın, bu iyiliğin altında kalmayıp urettiği şekerin bir kısmını mantara sunması onun minnettarlığının bir eseri midir? Yani bu ağac, iyiliğin altında kalmayacak kadar izzetli bir ağac mıdır?
Daha bunlar gibi onlarca soru sorabiliriz. HerhÂlde artık anlaşılmıştır ki, Allah’ı inkÂr eden, işte bu kadar hezeyanları kabul etmek zorunda kalır.
__________________
Ateizmi Yıkan Gercekler | Yaratılış Delilleri - 11: Yardımlaşma Delili
Dini Bilgiler0 Mesaj
●8 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Ateizmi Yıkan Gercekler | Yaratılış Delilleri - 11: Yardımlaşma Delili