http://www.youtube.com/watch?feature...&v=ApwQHOP9fEs
182. Vasiyet edenin hataya meyletmesinden ve gunaha girmesinden korkan bir kimse, (tarafların) aralarını duzeltirse ona hicbir gunah yoktur. Şuphesiz Allah, cok bağışlayandır, cok merhamet edendir.
183. Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız icin oruc, sizden oncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.
184. Oruc, sayılı gunlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı gunler sayısınca başka gunlerde tutar. Oruca gucu yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir.(43) Bununla birlikte, gonulden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi icin daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruc tutmanız sizin icin daha hayırlıdır.
(43) Ramazan orucu, ergenlik cağına ulaşmış, akıllı her muslumana farzdır. Hastalık, yolculuk, kadınlara has ozel hÂller gibi meşru sebeplerle Ramazan ayında oruc tutamayanlar, bu orucları şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler. Mazeretsiz olarak oruc tutmayanlar, buyuk gunah işlemiş olurlar. Aşırı yaşlılar ya da iyileşmez hastalar, bu sebeple oruc tutamazlar ve bu orucları kaza etmekten de umit keserlerse, orucsuz gecirilen her gun icin bir fidye verirler. Fidye tıpkı fıtır sadakası gibi, bir fakiri bir gun doyurmak ya da bunun bedelini vermektir.
185. (O sayılı gunler), insanlar icin bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apacık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Oyle ise icinizden kim bu aya ulaşırsa, onu orucla gecirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı gunler sayısınca başka gunlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yuceltmeniz ve şukretmeniz icindir.
186. Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gercekten ben (onlara cok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hÂlde, doğru yolu bulmaları icin benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.
Alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Bakara sûresi 27.sayfası