17. (Savaşta) onları siz oldurmediniz, fakat Allah onları oldurdu. Attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı. Mu'minleri, tarafından guzel bir imtihanla denemek icin Allah oyle yaptı.(4) Şuphesiz Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.
(4) Bedir savaşında teke tek vuruşmalardan sonra Hz. Peygamber hucum emri vereceği anda Cibril'in talimatı uzerine yerden bir avuc toprak alıp Kureyş ordusunun uzerine doğru fırlattı ve "yuzleri kavrulsun" buyurdu. Muşrikler gozlerine giren tozları gidermekle meşgul iken Hz. Peygamber orduya hucum emri verdi. Savaş bilinen zaferle sonuclandı.
18. İşte durum bu: (Allah, mu'minleri guzel bir şekilde dener). Bir de Allah, kÂfirlerin tuzağını zayıf duşurendir.
19. (Ey inkÂrcılar!) Eğer fetih(5) istiyorsanız işte size fetih geldi. Eğer (peygambere karşı gelmekten) vazgecerseniz, bu sizin icin daha hayırlı olur. Eğer donerseniz biz de doneriz. Cok olsa bile topluluğunuz size hic fayda vermez. Cunku Allah mu'minlerle beraberdir.
(5) Muşrikler savaşa cıkmadan once KÂ'be'nin ortusune yapışıp, "Ey Allah'ım! Bu savaşta iki toplumdan doğru yolda olana yardım et, fetih nasip et" diye dua etmişlerdi.
20. Ey iman edenler! Allah'a ve Resûlune itaat edin ve (Kur'an'ı) dinlediğiniz hÂlde ondan yuz cevirmeyin.
21. İşitmedikleri hÂlde, "işittik" diyenler gibi de olmayın.
22. Şuphesiz, yeryuzunde yuruyen canlıların Allah katında en kotusu, akıllarını kullanmayan (gerceği gormeyen) sağırlar, dilsizlerdir.
23. Allah, onlarda bir hayır (hakka yoneliş) olduğunu bilseydi, elbette onlara işittirirdi. Onlara işittirseydi dahi mutlaka yine yuz cevirerek donup giderlerdi.
24. Ey iman edenler! Size hayat verecek şeylere sizi cağırdığı zaman, Allah'ın ve Resûlu'nun cağrısına uyun ve bilin ki Allah, kişi ile kalbi arasına girer. Yine bilin ki, O'nun huzurunda toplanacaksınız.
25. Sadece icinizden zulmedenlere erişmekle kalmayacak olan bir azaptan sakının ve bilin ki Allah, azabı cetin olandır.(6)
(6) Bu Âyette, muslumanların kotuluklere karşı cephe almada duyarlı olmaları emredilmekte, aksi takdirde azabın butun toplumu kapsayacağı uyarısı yapılmaktadır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Enfal sûresi 9.cuzun 4.hizbi 178.sayfasındasınız