BAMYA CORBASI
Arkadaşlar elimden geldiği kadar size Konya yemeklerini tanıtmaya calışıyorum.Sırada Konya duğun yemeklerinin ve davetlerinin cok onemli yemeklerinden biri olan Bamya corbası var. Bu yemek ozellikle mide icin şifalı olduğu da soyleniyor. Bu yuzden "Yemeklerin şahı" diye de isimlendirilir. Biz Konyalılar bu corbayı ara yemek olarak tatlı arkası yeriz ve ne kadar tok olsak bile mutlaka bamya icin mutlaka bir yer vardır midemizde Konya dışındaki arkadaşlarımızdan edindiğimiz intibaya gore bu yemek ozellikle bizim yaptığımız şekliyle bilinmiyor.Aslında yukarıda internette bulduğum resmi de bizdeki yapılan Bamya corbasına benzemiyor.Cunku bizdeki daha sulu olur ve bamyalar daha ufak tanelidir. Bir de bu yemek hakkında Konya'da yapılan bir espriyi aktararak tarifine gecebilrim: Efendim Konya'da duğun yemekleri esnasında bamya corbası sofraya geldiğinde sofradaki uyanıklar hemen sofradaki hocaya veya yaşlıya "Buyrun hocam" derlermiş.Sebep mi gayet basit.Doğası gereği Bamya corbası doğası gereği ya cok sıcak ya da soğuk olduğundan (arası yoktur) ağızları yanmasın diye.Bu arada olan hocaya oluyor o ayrı mesele Efendim lafı fazla uzatmadan deneyecak arkadaşlara afiyet olsun diyorum.
MALZEMELER:
4 kişilik icin
Pişme suresi: 5 5-60 dakika
1/2 su bardağı kuru cicek bamya (Burası onemli mutlaka kuru bamya olacak)(25 gr)
1/2 limon (dilimlenmiş)
3 su bardağı su (Bamyaları haşlamak icin)
1/2 su bardağı kuyruk yağı bamya buyukluğunde doğranmış)
1 su bardağı koyun eti (Bamyal buyukluğunde doğranmış)1
1 yemek kaşığı tereyağı
200 gr. /2 soğan (cok ince kıyılmış)
1 yemek kaşığı domates salcası (yaz isi istenirse 3 adet domates)
5 su bardağı et suyu veya su
1 tk tuz
2 corba kaşığı limon suyu
YAPILIŞI:
Bamyaları tuylerinin dokulmesi icin kalburda veya bez arasında ov ve yıka. Uc dort limon dilimi konulmuş suyla (limon sunmemesini sağlar)yarı haşla, iplerini cıkar. Tencereye eti ve kuyrukları koy, kapağı ort. Et bıraktığı suyu cekinceye kadar arada bir karıştırarak kavur. Sadeyağını, soğanları ilave et, soğanlar sararıncaya kadar kavur. Salcayı, (yazsa ince doğranmış domatesleri) koy, cevir. Suyu ilave et, kapağı ort, etler pişinceye kadar yaklaşık 30 dakika kaynat, tuz at. Suyu azalmış ise 5 su bardağına tamamla. Haşlanmış bamyaları, limon veya koruk suyunu ilave et, kaynamaya başlayınca cok hafif ateşe al., bamyalaryumuşayıncaya kadar 20-30 dakika kadar pişir.