Kutbu'l Arifin, Gavsul Vasilin, menba-i esrar, Sultanul Evliya,Pir Seyyid Ahmed el-Bedevi(kaddesallahu teÂl sırrêhul azîz) hazretleri,İslam alimlerinin ve evliyanın buyuklerindendir.Kutbul Aktabtan'dır. (4 buyuk Gavstandır.)

(Temsili Resmi)

O buyuk veli konuşmazdı,teveccuh edererek talebelerini terbiye ederdi.Seyyid hazretleri bir kimseye,bir kere nazar buyurmakla,o kimse manevi haller ve yuksek dereceler ile dolmuş olurdu.

Hic evlenmedi.Evlenmesini teklif edenlere: "Lutfen beni kendi halime bırakınız.Cennet hurilerinden baska biri ile evlenmemeğe azmettim '' derdi. Dunya ile alakası yoktu.Yani dunya malının, onun kalbinde yeri yoktu.Uzerine giydiği elbise ve başına sardığı sarık, eskiyip kullanılmayacak hale gelmedikce yenisini almazdı.

Zamanın alimleri, kendisini ovmuş ve ona tabi olmuşlardır. Kendisi hakkında: "Seyyid Ahmed-i Bedevi, sahili gorulmiyen bir hakikat ve irfan denizidir!" demişlerdi.

O Ebu'l Fityan Ahmed bin Ali'dir.Cok heybelli bir zat idi.''Bu heybetinden kimse yuzune bakmağa cesaret edemezdi. Bunun icin yuzune iki kat pece (nikab) orter oyle gezerdi. Bu sebeple Bedevi denilmiştir." (Başka bir rivayete gore ; yuzu cok guzel olduğu icin yuzunu orterdi.)

Talebesi Abdulmecid,O'nun yuzunu gorme aşkıyla yanıyordu.Bu hÂlini arzedince ;

''Evladım,Sen yuzumu gormeğe dayanamazsın.Gozlerime bir bakış,bir cana mukÂbildir (eşittir)'' buyurdu.

Ama talebesi bu istediğinde ısrar edince ; ''O hÂlde karşıma gec'' buyurdu ve mubarek yuzunu actığında,talebesi ''Allaaaah'' diyerek,canını orada teslim etti.

Bu velinin hayatını araştırıp,muhakkak okuyunuz.

''Onları seven birgun gelir,Onlardan oluverir.''