Sûre Hakkında
Bu sûre, Mekke'de nÂzil olmuştur. 93 (doksanuc) Âyettir. "Neml" karınca demektir. 18. Âyetinde, Suleyman aleyhisselÂmın ordusuna yol veren karıncalardan soz edildiği icin sûre bu ismi almıştır.

1. TÂ-Sîn.(1) Bunlar Kur'an'ın, apacık bir kitabın Âyetleridir.

(1) "Hurûf-u mukatta'a" adı verilen bu tur harfler icin, Bakara sûresinin ilk Âyetinin dipnotuna bakınız.
2,3. Kur'an, namazı dosdoğru kılan, zekÂtı veren ve ahirete de kesin olarak inanan mu'minler icin bir hidayet rehberi ve bir mujdedir.

4. Şuphesiz, ahiret hayatına inanmayanların işlerini biz kendilerine guzel gostermişizdir de o yuzden bocalayıp dururlar.

5. Onlar, azabın en kotusu kendilerine has olan kimselerdir. Onlar ahirette en cok ziyana uğrayanlardır.

6. Şuphesiz bu Kur'an sana, hukum ve hikmet sahibi, hakkıyla bilen Allah tarafından verilmektedir.

7. Hani MûsÂ, ailesine, "Ben bir ateş gordum, ondan size bir haber, yahut ısınasınız diye bir kor ateş getireceğim" demişti.(2)

(2) Mûs peygamberin bu yolculuğu icin ayrıca bakınız: TÂ-H sûresi, Âyet 10 ve devamı.
8. (MûsÂ) Ateşe varınca ona şoyle seslenildi: "Ateşin başındaki de cevresindekiler de kutlu olsun! Âlemlerin Rabbi olan Allah, eksikliklerden uzaktır."

9. "Ey MûsÂ! Gercek şu ki, ben mutlak guc sahibi, hukum ve hikmet sahibi olan Allah'ım."

10. "Değneğini at." (Mûs değneğini attı.) Onu yılanmış gibi hareket eder gorunce, donup ardına bakmadan kactı. (Allah, şoyle dedi): "Ey MûsÂ, korkma! Benim katımda peygamberler korkmazlar."

11. "Ancak kim zulmeder de sonra (yaptığı) kotuluğun yerine iyilik yaparsa bilsin ki şuphesiz ben cok bağışlayıcıyım, cok merhamet edenim."

12. "Elini koynuna sok; Firavun'a ve onun kavmine gonderilen dokuz mucizeden biri olarak, kusursuz bembeyaz olarak cıksın. Cunku onlar fasık bir kavimdir."(3)

(3) Hz. MûsÂ'nın bu mucizesi ile ilgili olarak ayrıca bakınız:Ta-HÂ sûresi, Âyet, 22-23.
13. Nitekim Âyetlerimiz kendilerine gerceği gosterecek bicimde gelince, "Bu apacık bir sihirdir" dediler.