SÂd sûresi 23.cuzun 3.hizbi 452 sayfasındasınız
Dini Bilgiler0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- SÂd sûresi 23.cuzun 3.hizbi 452 sayfasındasınız
-
09-09-2019, 14:10:04
SÂd Sûre Hakkında
Kamer sûresinden sonra Mekke'de inmiştir 88 (seksensekiz) Âyettir. İsmini birinci Âyette yer alan SÂd harfinden alır.
1. SÂd.(1) O şanlı, şerefli Kur'an'a andolsun (ki o, Allah sozudur).
(1) Bu harf ile ilgili olarak Bakara sûresinin birinci Âyetinin dipnotuna bakınız.
2. Fakat inkÂr edenler bir buyuklenme ve ayrılık icindedirler.
3. Biz onlardan once nice nesilleri helÂk ettik. Onlar da feryat ettiler, ama artık kurtuluş zamanı değildi.
4. KÂfirler, kendilerine iclerinden bir uyarıcının gelmesine şaştılar ve şoyle dediler: "Bu, yalancı bir sihirbazdır."
5. "İlÂhları bir tek ilÂh mı yaptı? Gercekten bu cok tuhaf bir şey!"
6,7,8. İclerinden ileri gelenler, "Gidin, ilÂhlarınıza tapmaya devam edin. İşte bu istenen şeydir. Biz bunu son dinde (en son dinî inanışlarda) duymadık. Bu ancak bir uydurmadır. O zikir (Kur'an) icimizden ona mı indirildi?" diyerek kalkıp gittiler. Hayır, onlar benim Zikrimden (Kur'an'dan) şuphe icindedirler. Hayır, henuz azabımı tatmadılar.
9. Yoksa mutlak guc sahibi ve cok bağışlayan Rabbinin rahmet hazineleri onların yanında mıdır?
10. Yoksa goklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin hukumranlığı onların mıdır? Oyle ise sebeplere yapışarak yukselsinler (bakalım!)
11. Onlar, ceşitli gruplardan oluşmuş ve şuracıkta bozguna uğrayacak derme catma bir ordudur.
12,13. Onlardan once de Nûh kavmi, Âd kavmi, kazıklar sahibi(2) Firavun, Semûd kavmi, Lût kavmi ve Eyke halkı da Peygamberleri yalanlamışlardı. İşte onlar da (boyle) gruplardı.
(2) "Kazıklar sahibi" ifadesi icin Fecr sûresinin 10.Âyetinin dipnotuna bakınız.
14. (O grupların) her biri peygamberleri yalanladı da onları cezalandırmam hak oldu.
15. Bunlar da (muşrikler de) ancak (vakti gelince) asla geri kalmayacak korkunc bir ses bekliyorlar.
16. Muşrikler (alay ederek) şoyle dediler: "Ey Rabbimiz! Hesap gununden once payımızı hemen ver!"