Fussılet Sûre Hakkında
Adını, 3. Âyette gecen "fussılet" kelimesinden almıştır. Secde, HÂ, Mîm ve MesÂbih adları ile de anılan bu sûre, Mekke'de inmiştir. 54 (ellidort) Âyettir.
1. HÂ Mîm.(1)
(1) Bu harflerle ilgili olarak Bakara sûresinin ilk Âyetinin dipnotuna bakınız.
2. Bu Kur'an, RahmÂn ve Rahîm olan Allah'tan indirilmedir.
3. Bu, bilen bir toplum icin Arapca bir Kur'an olarak Âyetleri genişce acıklanmış bir kitaptır.
4. Mujdeleyici ve uyarıcı olarak gonderilmiştir. Fakat onların coğu yuz cevirmiştir. Artık onlar işitmezler.
5. Dediler ki: "(Ey Muhammed!) Bizi cağırdığın şeye karşı kalplerimiz ortuler icerisindedir. Kulaklarımızda bir ağırlık, seninle bizim aramızda da bir perde vardır. O hÂlde sen (istediğini) yap, şuphesiz biz de (istediğimizi) yapacağız."(2)
(2) Muşriklerin kalplerinin ortuler icinde olması; kulaklarında ağırlık ve kendileriyle Hz. Peygamber arasında bir perdenin bulunması, birer mecazî ifade olup, onların inkÂr konusundaki inat ve ısrarlarını vurgulamaktadır.
6. De ki: "Ben de ancak sizin gibi bir insanım. Fakat bana ilÂhınızın yalnızca bir tek ilÂh olduğu vahyediliyor. Artık O'na yonelin ve O'ndan bağışlanma dileyin. Allah'a ortak koşanların vay hÂline!"
7. Onlar zekÂtı vermeyen kimselerdir. Onlar ahireti de inkÂr ederler.
8. Şuphesiz iman edip salih ameller işleyenler icin ise kesintisiz bir mukÂfat vardır.
9. De ki: "Siz mi yeri iki gunde (iki evrede) yaratanı inkÂr ediyor ve O'na ortaklar koşuyorsunuz? O, Âlemlerin Rabbidir."
10. O, dort gun icinde (dort evrede), yeryuzunde yukselen sabit dağlar yarattı, orada bolluk ve bereket meydana getirdi ve orada rızık arayanların ihtiyaclarına uygun olarak rızıklar takdir etti.
11. Sonra duman hÂlinde bulunan goğe yoneldi; ona ve yeryuzune, "İsteyerek veya istemeyerek gelin" dedi. İkisi de, "İsteyerek geldik" dediler.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Fussılet sûresi 24.cuzun 4.hizbi 476 sayfasındasınız