DuhÂn sûresi 25.cuzun 3.hizbi 495 sayfasındasınız
Dini Bilgiler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- DuhÂn sûresi 25.cuzun 3.hizbi 495 sayfasındasınız
-
09-09-2019, 14:01:22
DuhÂn Sûre Hakkında
Mekke'de inen bu sûre 59 (ellidokuz) Âyettir. Adını, onuncu Âyette gecen ve duman manasına gelen "duhan" kelimesinden almıştır.
1. HÂ Mîm.(1)
(1) Bu harflerle ilgili olarak Bakara sûresinin ilk Âyetinin dipnotuna bakınız.
2,3. Apacık olan Kitab'a andolsun ki, biz onu mubarek bir gecede(2) indirdik. Şuphesiz biz insanları uyarmaktayız.
(2) İslÂm bilginlerinin coğunluğuna gore, Âyette sozu edilen mubarek gece Kadir Gecesi'dir. Cunku Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başladığı gecenin Kadir Gecesi olduğu Bakara sûresinin 185. Âyetinde işaret yoluyla ve Kadir sûresinin 1. Âyetinde acıkca belirtilmiştir.
4,5,6,7. Katımızdan bir emirle her hikmetli iş o gecede ayırt edilir. Eğer kesin olarak inanıyorsanız, Rabbinden; goklerin, yerin ve bu ikisi arasındakilerin Rabbinden bir rahmet olarak biz peygamberler gondermekteyiz. O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.
8. O'ndan başka hicbir ilÂh yoktur. Yaşatır, oldurur. O, sizin de Rabbiniz, onceki atalarınızın da Rabbidir.
9. Fakat onlar, şuphe icinde eğlenip duruyorlar.
10. Goğun acık bir duman(3) getireceği gunu bekle.
(3) Tefsir bilginlerinin coğunluğu, bu dumanın, kıyametin alametlerinden biri olarak goğu kaplayacak olan duman olduğunu ifade etmişlerdir.
11. (O duman) insanları burur. Bu, elem dolu bir azaptır.
12. İnsanlar, "Rabbimiz! Bu azabı bizden kaldır, cunku biz artık inanıyoruz" derler.
13. Nerede onlarda oğut almak?! Oysa kendilerine (gerceği) acıklayan bir peygamber gelmişti.
14. Sonra ondan yuz cevirdiler ve "Bu bir oğretilmiş, bu bir deli!" dediler.
15. Biz bu azabı kısa bir sure kaldıracağız, siz de yine eski hÂlinize doneceksiniz.
16. Onları o en şiddetli yakalayışla yakalayacağımız gunu hatırla. Şuphesiz biz ocumuzu alırız.
17. Andolsun, onlardan once Firavun kavmini sınamıştık. Onlara değerli bir peygamber (MûsÂ) gelmişti.
18. O, şoyle demişti: "Allah'ın kullarını (esaret altındaki İsrailoğullarını) bana teslim edin. Cunku ben guvenilir bir peygamberim."