6. İnsanlar (kıyamet gunu) toplandığında, o taptıkları kendilerine duşman oluverir, onların ibÂdetlerini de inkÂr ederler.

7. Âyetlerimiz onlara acıkca okunduğu zaman, o kufredenler kendilerine geldiğinde Hak (kitap Kur'an) icin, duşunmeden "Bu, apacık bir buyudur" dediler.

8. Yoksa, "Onu uydurdu" mu diyorlar? De ki: "Eğer ben onu uydurmuşsam, Allah'tan gelecek olana (cezaya) karşı siz benim icin hicbir şey yapamazsınız. O, sizin, hakkında (duşuncesizce) yaygara kopardığınız şeyi daha iyi bilir. Benimle sizin aranızda şÃ‚hit olarak O yeter! O, cok bağışlayandır, cok merhamet edendir."

9. De ki: "Ben turedi bir peygamber değilim.(2) Bana ve size ne yapılacağını da bilmem. Ben sadece bana vahyedilene uyarım. Ben sadece apacık bir uyarıcıyım."

(2) Âyetin bu kısmı, Hz.Peygamber'in, peygamberlik iddiasıyla ortaya cıkan ilk kişi olmadığını, daha onceki peygamberlerin cizgisini takip ettiğini ifade etmektedir. Konuyu vurgulayan diğer Âyetler icin bakınız: Yûnus sûresi, Âyet, 47; Hicr sûresi, Âyet, 10; Nahl sûresi, Âyet, 43; Mu'min sûresi, Âyet, 78; Âl-i İmrÂn sûresi, Âyet, 144.
10. De ki: "Ne dersiniz? Şayet bu, Allah katından ise ve siz onu inkÂr etmişseniz, İsrailoğullarından bir şahit de bunun benzerini (Tevrat'ta gorerek) şahitlik edip inandığı hÂlde, siz yine de buyukluk taslamışsanız (haksızlık etmiş olmaz mısınız?). Şuphesiz Allah, zÂlimler topluluğunu doğru yola iletmez."

11. İnkÂr edenler, inananlar icin, "Eğer o Kur'an iyi bir şey olsaydı, onlar onu kabulde, bizi gecemezlerdi" dediler. Onunla doğru yolu bulamadıkları icin; "Bu eski bir uydurmadır" diyecekler.

12. Bundan once bir rehber ve bir rahmet olarak MûsÂ'nın kitabı da vardı. Bu ise, onu doğrulayan ve zulmedenleri uyarmak, iyilik yapanlara mujde olmak uzere Arap diliyle indirilmiş bir kitaptır.

13. "Şuphesiz Rabbimiz Allah'tır" deyip sonra da dosdoğru olanlara hicbir korku yoktur, onlar uzulmeyecekler de.

14. Onlar cennetliklerdir. Yapmakta olduklarına karşılık, orada surekli kalacaklardır.