Kureyş Sûre Hakkında
Kureyş'e cahiliye devrinde verilen bazı imtiyazlardan bahsettiği icin bu adı almıştır. Tîn sûresinden sonra Mekke'de inmiştir, 4 (dort) Âyettir.




1,2,3,4. Kureyş'i ısındırıp alıştırdığı; onları kışın (Yemen'e) ve yazın (Şam'a) yaptıkları yolculuğa ısındırıp alıştırdığı icin, Kureyş de, kendilerini besleyip aclıklarını gideren ve onları korkudan emin kılan bu evin (KÂbe'nin) Rabbine kulluk etsin.

MÂûn Sûre Hakkında
MÂûn, zekÂt vermek yahut bir şeyi gecici olarak kullanması icin birine vermek şeklinde yardım demektir. Âlimlerin coğuna gore tamamı Mekke'de inmiştir, 7 (yedi) Âyettir. Dini yalanlayan, iyilikten uzak duran kimseler hakkında inmiştir.



1. Gordun mu, o hesap ve ceza gununu yalanlayanı!

2,3. İşte o, yetimi itip kakan, yoksula yedirmeyi ozendirmeyen kimsedir.

4. Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki,

5. Onlar namazlarını ciddiye almazlar.

6. Onlar (namazlarıyla) gosteriş yaparlar.

7. Ufacık bir yardıma bile engel olurlar.



Kevser Sûre Hakkında
Kevser, cok nimet demektir; ayrıca cennette bir havuzun da adıdır. ÂdiyÂt sûresinden sonra Mekke'de inen bu sûre 3 (uc) Âyettir. Erkek cocukları yaşamadığı icin Peygamberimize muşrikler, nesli kesik manasına "ebter" dediler. Sûrede buna cevap verilmiştir.



1. Şuphesiz biz sana Kevseri verdik.

2. O Halde, Rabbin icin namaz kıl, kurban kes.

3. Doğrusu sana buğzeden, soyu kesik olanın ta kendisidir.(1)

(1) Hz. Peygamberin oğlu KÂsım vefat edince, munafıklardan Âs b. VÂil Hz. Peygamber hakkında, "Bırakın şu soyu kesik adamı. Olunce unutulup gidecek" demişti. Bunun uzerine bu sûre inmiştir.

__________________