Komşu kaldırması
Nevin Halıcı


Atalarımız “ev alma komşu al” demişler... Cok doğru soylemişler. Yakınımızda iyi veya kotu gunlerimizde beraber olacağımız huzur dolu bir yuvaya sahip, guvenilir, dostluğa onem veren bir komşuya sahip olmayı kim istemez? Gunumuzde komşuluk ilişkileri ne yazık ki eskisi kadar fazla gorulmuyor. Buyuk şehirlerimizde apartmanlarda yaşayanların coğu birbirlerini tanımıyorlar, selamlaşmıyorlar bile… Anadolu’da, geleneksel kulturumuzdeki komşuluk ilişkilerinin devam ettiğini goruyoruz; cocuklar okuldan geldiğinde annesi evde yoksa komşu teyzenin kapısını calıp orada bekleyebiliyor ya da hanımlar yemek yaparken eksiği varsa komşudan sağlayabiliyor. Ayrıca turşu, erişte, tarhana yapımı gibi kış hazırlıklarında komşular birbirlerine yardım ediyorlar… En guzeli de sabah kahvelerini yudumlarken gunluk sohbetlerde bulunmak, komşumuzun dertlerine ve sevinclerine ortak olmak.
Anadolu’da bunun da otesinde komşuya gosterilen bir sevgi ve yardımlaşma uygulaması vardı. Konya’da “komşu kaldırması” adı altında gorulen bu Âdet, komşuya gelen bir misafiri komşusunun ev sahibiyle birlikte, kendi evine davet etmesidir. Eskiden bağlı bahceli evlerde sabahtan gidilip akşama kadar oturulan gezmeler yapılırdı. Bu gezmelerde bir komşu da geliniyle gelir; kayınvalide misafirlerle sohbet ederken gelini de ev sahibinin geliniyle mutfağa girer yemek hazırlardı. Yemekten sonra konuklar kahvelerini icip biraz dinlenirler; sonra komşunun gelini konukları, ev sahibiyle birlikte kendi evine komşu kaldırmasına davet eder, orada da ya “kuşbaşılı fasulye veya patlıcanlı bayıldan gibi bir hafif yemekle bağ, bahce meyveleri ikram ederdi. Komşunun bu ikindi yemeğinden sonra tekrar konuk geldikleri eve donulur; bağ bahceden hazırlanan meyve, sebze dolu sepetle eve donulurdu. Komşu kaldırması, yatılı da olurdu. Duğun, nişan, olum gibi olaylarda komşuya şehir dışından gelen konuklar komşular tarafından paylaşılarak davet edilir ve ev sahibine yardımcı olunurdu. Gunumuzde dostlarımıza gelen misafiri yemeğe alma geleneği muhtemelen bu komşu kaldırmalarından kaynaklanıyor olabilir.
Bu guzel geleneklerimizin devamı dileği ile; hepimize iyi komşular ve komşuluklar diliyor, komşu kaldırmalarında, cayın yanında sunacağınız, Edirne’den derlediğim cokelekli biberle hoşca kalın diyorum.
Cokelekli Biber
Yapılışı: Yağla biberi bir tavada, hafif ateş uzerinde biberler yumuşayıncaya kadar karıştırarak kavur. Ateşten al, cokeleği karıştır. Tabağa duzenle, yuzune kırmızı biberi serp.

Cokelekli biber
MALZEME (4 kişilik):
3 yemek kaşığı ayciceği yağı
100 gram yeşil biber (ince doğranmış)
250 gram cokelek
Yuzune
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Beraberinde
Ekmek dilimleri
__________________