Dunyada kişi başına makarna tuketiminde 28 kilogram ile İtalya ilk sırada yer alırken, Turkiye’de bu rakam 5.4 kilogram. Dunya makarna uretiminde soz sahibi ulkeler arasında bulunan Turkiye’nin, ekmek ve pilav yeme alışkanlığının fazlalığı, makarnada ceşitliliğin yeni başlaması ve sos kulturunun Turk mutfağında pek yaygın olmaması gibi nedenlerle tuketimde istenilen duzeyde bulunmadığı bildirildi.

Turkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yonetim Kurulu Başkanı M. Serdar Sarıgul, gunluk karbonhidrat ihtiyacını ekmekten karşılayan Turk halkının, makarnayı gerek bulgur ve gerekse pirinc pilavında olduğu gibi ana yemek olarak kabul etmediğini soyledi.

ABD Tarım Bakanlığı’nca, 1991 yılında yayımlanan raporda yer alan “Sağlıklı beslenme piramidi”nin, gunluk beslenmede cok az alınması gereken besinlerle, her gun birkac kez alınması gereken besinleri gosterdiğini ifade eden Sarıgul, rapora gore makarnanın, sağlıklı beslenmenin en temel unsurlarından biri olduğunu kaydetti.

Sarıgul, son yıllarda hızlı nufus artışı, makarnanın ekonomik olması, pazarlama ve ulaşım olanaklarının artması ile hızlı kentleşme sonucunda, calışan kadınların hazır gıdaları tercih etmelerinin, makarna tuketimini artırmasının beklendiğini anlattı.

Dunyada kişi başına makarna tuketiminde 28 kilogram ile İtalya’nınilk sırada yer aldığını, onu 13 kilogram ile Venezuela ve 11.7 kilogram ile Tunus’un izlediğini belirten Sarıgul, şoyle devam etti:

“Komşumuz Yunanistan’da kişi başı yıllık tuketim 8.7 kilogram. Kaliteli, besin değeri yuksek ve sağlıklı bir gıda olmasına rağmen makarna, ulkemizde yeterince tuketilmiyor. 1990’lı yıllarda 4.3 kilogram olan yıllık kişi başı tuketim, gunumuzde TMSD’nin yıllardır uyguladığı tuketiciyi bilinclendirme ve bilgilendirme kampanyalarıyla 5.4 kilograma yukselmiştir. Hedef, bu rakamı 8 kilograma cıkarmaktır.”

Makarna tuketiminin arzu edilen seviyeye gelememesinde, Turk mutfağında sos kulturunun pek yaygın olmayışının etkili olduğunu anlatan Sarıgul, ayrıca makarna pişirme yontemleri konusunda halkın yeterli bilgisinin olmayışı, makarna ceşitliliğinin yeni başlaması gibi etkenlerin, Turkiye’deki makarna tuketimini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Kaynak: www.maksimum.com