İyiliğine şahitlik etmek

Sual: Kırk Musluman, kotu bir kimse icin, iyi diye şahitlik yapsa, Allah’ın, o kotu kimseyi affettiği doğru mudur?
CEVAP
Evet, o mumin, kotu olsa da, şahitler bu iyidir derse, Allahu teÂl onları mahcup etmez, onun kotu işlerini bildiği hÂlde, sırf Muslumanların iyi demesinden dolayı affeder. O hÂlde, iyi arkadaşlarımızı coğaltmalı ve iyilerle beraber olmaya calışmalı! Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(İyiliğine dort Muslumanın şahitlik ettiği mumini Allahu teÂl Cennete koyar.) [Buhari]

(Bir Muslumanın iyi olduğuna dort komşusu şahitlik ederse, Allahu teÂlÂ, “Ben sizin şahitliğinizi kabul ettim. Onun bilmediğiniz [kotu] şeylerini de affettim” buyurur.) [Ebu Ya’la]

(Bir muminin cenazesinde, kırk Musluman bulunursa, Allahu teÂl o kırk kişiyi bu Muslumana şefaatci kılar.) [Muslim]

İmam-ı Şafii hazretleri de, (Kırk Muslumanın icinde evliya bir zat bulunur. Evliyanın duası makbuldur) buyuruyor. İyilerin arasındaki kotu de kurtulur. Bir hadis-i şerif meali:
(Melekler, Allah’ı ananlarla karşılaşır. Allahu teÂl meleklere, “Şahit olun, bunları affettim” buyurur. Melekler, “İclerinde başka bir iş icin gelen kotu biri var. Onu da mı affettin y Rabbi?” derler. Allah, “Evet, onu da affettim. İyilerle beraber olan kotu olmaz” buyurur.) [Buhari, Muslim]

Muhammed Masum hazretleri de buyuruyor ki: Allahu teÂlÂnın sevgili kullarını tanıyıp sevenler, her ne kadar pervasız ve gerekli edeplerden uzak olsalar da, azizdir. (1/88)

İyilerin arasına giren bircok ajanın hidayete kavuştuğu cok işitilmiştir. Allahu teÂl bir topluluğu affedince, iclerindeki kotuleri ayırmaz, onları da affeder. Bir hadis-i şerifte, (Allahu teÂlÂ, bir topluluğa rahmet edince, icindeki kotu olanı ayırmaktan hay eder) buyurulmuştur. (Ebu-ş-şeyh)

KAYNAK